Ulei pentru motoare diesel obtinut din alge

In Statele Unite ale Americii au aparut tot mai multe ferme care cultiva alge in vederea obtinerii de combustibil, dar si pentru hrana animalelor.
algaebiodiesel
Biocombustibilii extrasi din cele mai simple plante sunt mai ieftini decat cei fosili. Olandezii cultiva in acvarii alge-aditivi pentru parizer si crenvursti.

In niste foste depozite din localitatea Borculo, situata in estul Olandei, cativa fermieri „cultiva” cu succes alge pe care le recolteaza si le vand crescatorilor de animale, procesatorilor de carne, industriei farmaceutice, industriei cosmetice sau pur si simplu benzinariilor.

Cele mai simple plante de pe Terra, capabile sa-si produca singure hrana folosind numai substante anorganice, lumina si apa, sunt nebanuite rezervoare de energie vie, pe care omenirea le-a ignorat timp de milenii.

Hrana sanatoasa

Doua dintre cele mai recomandate suplimente alimentare, spirulina si chlorella, nu sunt altceva decat alge uscate si compactizate sub forma de comprimate, care se vand in farmacii. Motivul pentru care sunt adesea recomandate de medici este continutul lor ridicat de iod, potasiu, fier, magneziu si calciu, in forme usor asimilabile, care ar fi greu de sintetizat in laborator.

Alte alge, precum porfiria, se consuma prin Scotia sub forma de piure, ca spanacul, iar japonezii le folosesc pentru a inveli rulourile de sushi, apreciind nu doar calitatile lor nutritive, dar si gustul asemanator cu al maslinelor. Olandezii spun insa ca in Europa cel mai bine se vand algele pentru procesatorii de carne care le folosesc la producerea crenvurstilor si a parizerului. Speciile preferate sunt Eucheuma spinosum si Kappaphycus cottonii, din care se extrag asa-numitii hidrocoloizi, ce imbogatesc si dau consistenta mezelurilor.

Combustibili ieftini

Cum algele cresc atat de repede incat isi pot dubla volumul la fiecare patru ore, cea mai simpla metoda de obtinere a biocombustibililor din alge este presarea in vederea extragerii uleiului. Daca resturile sunt folosite pentru hrana animalelor, metoda este eficienta si un litru de ulei costa numai 2,5 dolari.

Mult mai profitabila este insa metoda tratarii cu solvent, cantitatea de ulei obtinuta fiind de sapte ori mai mare. In acvariul destinat inmultirii se pun substante minerale hranitoare pentru alge si cand numarul acestora a devenit suficient de mare se inceteaza brusc hranirea lor. In lipsa nutrientilor, algele mor si se descompun imediat in zaharuri si grasimi.

Procedeul poate fi grabit prin–tr-un soc osmotic, care provoaca ruperea membranei protectoare a algelor cu ajutorul ultrasunetelor. Apoi, solventul ajuta la mentinerea zaharurilor pe fundul vasului, iar grasimile „eliberate” se culeg de la suprafata apei cu usurinta.

Ceea ce se obtine este un ulei asemanator celui extras din palmieri, dar mult mai eficient din punct de vedere energetic, care se poate folosi drept combustibil, in loc de motorina, in motoarele diesel. Pretul unui astfel de ulei nu depaseste 1,8 dolari pe litru!

Hidrogen produs in acvariu

O alta metoda de a produce combustibili cu ajutorul algelor a fost dezvoltata recent de geneticieni. Prin izolarea genei care ajuta frunza sa desfaca molecula de apa in hidrogen si oxigen si introducerea ei in organismul unor alge verzi, s-au obtinut alge care produc hidrogen in cantitati mari.

Minunea are loc ritmic, prin simplul metabolism al noilor plante. Acestea se hranesc si, in urma asimilarii substantelor necesare vietii, elimina hidrogen! Cu alte cuvinte, daca sunt plasate in recipiente de sticla si expuse luminii solare, algele produc hidrogen in mod natural, iar acesta poate fi recoltat si imbuteliat cu ajutorul unei pompe.

Testele preliminarii, efectuate de americani, au dovedit ca, folosind patru damigene de sticla in care se cresc alge, o pompa si cateva furtune, se poate obtine zilnic volumul de hidrogen necesar functionarii unui automobil.

Ingrasaminte si filtre pentru aer

Cele mai noi studii legate de alge prevad dezvoltarea unor specii capabile sa acumuleze cantitati mari de
fosfor si azot pentru a putea fi transformate in ingrasaminte ecologice pentru culturile agricole.

In prezent, in China se folosesc oricum algele obisnuite, culese de la malul marii, pe post de fertilizatori. Toamna, dupa inchiderea sezonului turistic, algele adunate din mare se spala de sare si se toaca, iar apoi se imprastie pe campurile destinate cultivarii porumbului.

Americanii au testat si accelerarea cresterii algelor la suprafata oceanelor, prin imprastierea unor cantitati importante de pilitura de fier in apa de mare. Scopul acestor eforturi era curatirea atmosferei de dioxidul de carbon suplimentar, intrucat algele consuma acest gaz in cadrul metabolismului. Metoda nu s-a dovedit eficienta din punct de vedere financiar, chiar daca algele au crescut in mod spectaculos.

Pornind tot de la „foamea” algelor de dioxid de carbon, olandezii au dezvoltat si niste filtre „vii” pe baza de alge, prin care se balboteaza gazele racite rezultate in urma arderii carbunilor. Rezultatele preliminarii au fost calificate de revista „New Scientist” drept „uimitoare”, dar metoda necesita inca imbunatatiri.

Materie prima ce se multumeste cu putin

Ca sa creasca repede, algele au nevoie de cateva substante minerale, de apa, de lumina si de dioxid de carbon.

Acvariile sau vasele in care se cultiva alge nu pot fi prea adanci sau prea groase, intrucat lumina patrunde in cantitati suficiente cel mult 10 centimentri dincolo de sticla.

Daca apa este agitata, algele cresc mai repede.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *