Anumite specii de rechin se confrunta cu pericolul extinctiei

Rezervelor din infanteria marina li s-a cerut sa protejeze cele mai importante locuri de migratie, deoarece oamenii de stiinta se tem ca declinul va afecta si alte specii.

Alte 9 specii de rechin vor fi in curand adaugate listei de specii aflate in pericol, oamenii de stiinta avertizand ca oceanele vor fi golite de pesti din cauza pescuitului in exces si a celui pentru aripioare.

Rechinii-ciocan zimtati, al caror numar a scazut cu 99% in ultimii 30 de ani in unele parti ale lumii, sunt in mod deosebit vulnerabili si vor fi declarati specie pe cale de disparitie la scara globala pe lista Uniunii Mondiale a Conservarii (IUCN).

Rechinii sunt in mod clar in capul listei pestilor marini care ar putea disparea in timpul generatiei noastre„, a spus Julia Baum, membra a Institutului Scripps de Oceanografie din California si a grupului de specialisti in rechini din cadrul IUCN. „Daca vom continua la fel ca pana acum, ne vom confrunta cu un foarte ridicat risc de disparitie pentru unele dintre aceste specii, chiar in urmatoarele cateva decenii.”

La intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Avansul Stiintei din Boston,in data de 17 februarie 2008, Baum a mentionat ca, in plus fata de rechinul-ciocan zimtat, alte specii de rechin ce vor fi adaugate in cursul acestui an listei revazute a IUCN de specii pe cale de disparitie sunt: rechinul-ciocan, Isurus oxyrinchus,>rechinul-vulpe de mare, rechinul-vulpe, rechinul-tigru, rechinul-taur si rechinul de nisip. Deja sunt 126 de specii de rechin pe aceasta lista.

Pana acum, s-a crezut ca speciile cu o arie mare de acoperire nu pot deveni specii pe cale de disparitie pentru ca, daca sunt amenintate intr-o zona, in mod sigur nu vor fi in pericol in toate celelalte zone„, spune Baum. „Dar zonele de pescuit acopera acum toate colturile Pamantului si sunt suficient de intens exploatate pentru ca aceste specii sa fie amenintate peste tot.”

Studii recente au aratat ca toate populatiile de rechini din nord-vestul Atlanticului au scazut in numar cu o medie de 50% de la inceputul anilor „70.

Numarul de rechini poate sa scada foarte repede, deoarece le ia mult timp sa ajunga la maturitate – 16 ani in cazul rechinului-ciocan zimtat. Aripioarele lor sunt foarte apreciate in China si pot sa ajunga pana la 140 de lire per kilogram. Pana de curand, consumul de aripioare de rechin a fost o delicatesa rezervata celor bogati in China, spune Baum, dar in ritmul in care a crescut clasa mijlocie in ultimii 25 de ani, la fel s-a dezvoltat si piata pentru aripioare de rechin.

Pescuitul in exces a cauzat o descrestere de 90% in randurile populatiei de rechini din oceanele lumii, si de pana la 99% de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, care sunt unele dintre cele mai bine ingrijite ape din lume, conform lui Baum.

Scaderea numarului pradatorilor precum rechinii poate avea efecte devastatoare pentru ecologia marina locala.

Intr-un studiu de caz publicat anul trecut, Baum a descoperit ca o masiva descrestere a numarului pradatorilor rechini in Atlanticul de Nord dupa anul 2000 a permis populatiilor de prazi ale acestora, pisicile de mare, sa explodeze ca numar. Ele au decimat, la randul lor, populatiile de scoici din golfurile din jurul statului Carolina de Nord. „S-au pescuit scoici de golf timp de aproape un secol neintrerupt in aceasta zona, acest lucru incetand in 2004 din cauza pisicilor de mare.

Pescuitul rechinilor in ape internationale nu este restrictionat, dar Baum sustine o rezolutie recenta a Natiunilor Unite, care cere limitarea imediata a capturarii rechinilor si interzicerea pescuitului pentru aripioare.

Sonja Fordham, de la Alianta pentru Rechini, o coalitie a 50 de grupuri stiintifice si de conservare, spune: „Oamenii cred ca acesti rechini foarte raspanditi si rapizi nu sunt usor de pescuit. Totusi, acest lucru nu este deloc adevarat. Cetatenii ingrrijorati pot cu adevarat sa ajute instiintand autoritatile din domeniul pescuitului ca sustin masuri de conservare precum limitarea numarului de capturi.”

Unele eforturi de conservare a rechinilor se vor concentra asupra focarelor nou identificate, acolo unde se strang rechinii in timpul migratiei. Peter Kimley de la Universitatea din California, Davis, a aflat ca rechinii-ciocan zimtati migreaza prin ocean de-a lungul unor „super-autostrazi” fixe, accelerand intre o serie de „pietre de hotar” situate de-a lungul insulelor de coasta, din Mexic pana in Ecuador.

Rechinii-ciocan nu sunt raspanditi uniform in mari, ci sunt concentrati langa muntii marini si insulele din larg„, spune el. „Prin urmare, intarirea rezervelor in jurul acestor zone va avea un real folos in protejarea acestor specii si va oferi publicului spatii in care vor putea privi rechinii in habitatul lor natural.

Exista un sit intre Hawaii si Mexic care atrage atat de multi rechini, incat a devenit cunoscut printre oamenii de stiinta drept „cafeneaua rechinilor albi”, afirma Klimley.

Am inceput sa o numim asa deoarece in astfel de locuri mergi ca sa iei o gustare sau doar ca sa-l vezi si sa fii vazut. Nu suntem siguri care dintre acestea se potriveste in acest caz„, sustine Salvador Jorgensen, cercetator la Stanford University’s Hopkins Marine Station.

Odata ce parasesc cafeneaua, se intorc an dupa an in exact acelasi loc de-a lungul coastei, exact cum te-ai intoarce la locul tau favorit de pescuit.”
Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *