Cladiri ecologice – cea mai buna arma impotriva incalzirii globale

0
522

Cladirile ecologice – cea mai buna arma impotriva incalzirii globale

Un raport al Comisiei pentru Cooperare a Mediului (CEC) a concluzionat ca a construi cladiri ecologice poate reduce emisiile de gaze cu efect de sera din America de Nord mai rapid si mai ieftin decat alte mijloace. Comisia a fost fondata de Canada, Mexic si Statele Unite prin Tratatul Nord American de Schimb Liber.
Presa canadiana il citeaza pe Jonathan Westeinde, coordonatorul studiului, care afirma cu regret ca tarile Americii de Nord sunt in urma Europei in ceea ce priveste constructia de cladiri ecologice. Aproximativ 35% din gazele cu efect de sera ale continentului american provin din mediul construit, facandu-l astfel cel mai mare contributor la emisiile de astfel de gaze. In Canada, constructiile aduna cca. jumatate din resursele minerale sau fosile.
Dupa cum spune Westeinde, in jur de 4% din cladirile din America de Nord pot fi considerate ecologice. Exemplele includ incorporarea unor surse de energie regenerabila cum sunt energiile solare si eoliene, instalarea corpurilor de iluminat si a aparatelor cu consum redus, cresterea in grosime a izolatiilor, folosirea racirii pasive, si altele.
Westeinde a mai subliniat ca termenul de cladire ecologica nu trebuie sa faca referire neaparat la o cladire noua. Ci mai degraba, la reconditionarea cladirilor existente, ce ar trebui sa se faca in numar mai mare. Vestea buna e ca eficientizarea consumului de energie si apa inseamna pentru proprietarii de locuinte economisirea unor sume mari de bani, insa vestea proasta e ca de obicei dureaza cativa ani pana cand banii sunt recuperati. Totusi, scazand preturile pentru tehnologiile „verzi”, combinate cu preturile astronomice ale energiei si ale apei, inseamna ca ecuatia devine tot mai favorabila tot timpul.
Alegand calea ecologica poate ajuta proprietarii de locuinte sa atraga mai multa atentie in cazul unei vanzari. Noi certificate acordate caselor ecologice fac, de asemenea, mai usor procesul de marketing, si de intelegere, a industriei.
Sunt necesare acum mai multe privilegii acordate de stat pentru a incuraja trecerea la o locuinta „verde”. Cativa conducatori locali – cum sunt Chicago, San Francisco, New York si altii – sponsorizeaza in acest sens programe pioner.
Nu e de neglijat faptul ca creditele acordate pentru produsele de energie reinnoibila au fost marite inainte de sfarsitul anului.

Sursa:The Day Green

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.