Insulele polineziene, invadate de specii straine

In Polinezia exista un numar mare de specii de plante si animale endogene, dar multe dintre ele au disparut sau sunt amenintate de speciile invadatoare, precizeaza oamenii de stiinta reuniti, in aceasta saptamana, in capitala Papeete.
specii straine
Divizarea pamanturilor polineziene in insule si atoli a dus la formarea de specii diferite, in special moluste si pasari, care au un stramos comun. Cu o populatie umana veche de numai o mie de ani si o formare geologica recenta, Polinezia si Hawaii sunt „un ansamblu de laboratoare pentru a intelege cum a interactionat omul cu mediule sau inconjurator”, este de parere Patrick Kirch de la departamentul de antropologie si biologie integrativa al Universitatii Berkeley din California.

Potrivit AFP, echipa lui Kirch a examinat subsolul Insulei Mangareva din Arhipelagul Gambier, din estul Polineziei, care se numara printre biotopurile cele mai sarace din regiune, si a descoprit un numar mare de fosile de melci si de pasari care astazi nu mai exista pe insula. Datorita unui strat de carbon de lemn, semn al despaduririlor efectuate de primii locuitori, Kirch a putut sa stabileasca faptul ca aceste specii au disparut la putin timp dupa ce au ajuns pe insula, adica acum aproximativ o mie de ani.

Fenomenul a fost observat si pe alte insule polineziene, dar si in Noua Zeelanda, unde pasarea moa, o pasare giganta si incapabila sa zboare, a fost vanata de localnicii maori pana la ultimul individ, cu 700-800 de ani in urma. In Polinezia au existat trei valuri de disparitie: primul a avut loc odata cu aparitia polinezienilor de acum o mie de ani, cel de-al doilea odata cu sosirea pe insule in secolul al XVII-lea a europenilor, care au introdus sobolanul negru, iar cea de-a treia este cea din prezent, cauzata de intensificarea schimburilor comerciale.

De asemenea, proliferarea recenta pe insulele muntoase a arbustului ornamental de origine braziliana miconia, care are o coroana atat de stufoasa, incat nu permite luminii sa patrunda pana la sol, a dus la disparitia mai multor specii de plante si animale, dar si la eroziunea solurilor, care au umplut ulterior ghiolurile si au sufocat coralii. Din aceasta cauza, biologii au decis sa creeze in laborator o ciuperca, pe care au raspandit-o in regiune; ciuperca distruge puietii si frunzele arbustului miconia, ceea ce va permite reconstituirea partiala a vegetatiei din padure.

Dar, in ciuda eforturilor depuse pentru a lupta impotriva anumitor specii invadatoare, animalele si plantele continua sa dispara de pe micile insule din Pacific, fie din cauza unui incendiu, fie din cauza constructiei unui nou aeroport.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *