Pana in 2200 clima s-ar putea schimba complet

0
362

Pana in anul 2200 exista peste 50% sanse ca ghetarii din Groenlanda sau padurile Amazonului sa dispara complet, daca va exista o incalzire globala puternica, dupa cum informeaza Reuters.

Conform unui sondaj realizat printre 52 de oameni de stiinta, exista ingrijorari majore in privinta incalzirii pe termen lung, care ar putea sa schimbe radical mediul inconjurator. „Exista ingrijorari in ceea ce priveste riscul unor schimbari climatice de amploare”, a declarat Elmar Kriegler, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research, ce a condus studiul, care a aparut in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
clima
Sondajul a relevat ca expertii au recunoscut faptul ca exista o sansa din sase sa se produca o crestere a temperaturii globale cu 2 pana la 4 grade Celsius pana in 2200, mentionandu-se insa ca in cazul unei cresteri mai mari, de circa 4-8 grade, pana in 2200, exista riscul ca schimbarile sa atinga unul din cele cinci praguri in care devin ireversibile.

„Studiul arata ca unele evenimente nu sunt considerate a avea o probabilitate scazuta”, a declarat Kriegler, care a mai precizat ca cercetarea este relevanta pentru guvernanti, deoarece schimbarea climei va avea un impact economic foarte mare asupra tuturor tarilor.

„In concluzie este nevoie de proiecte ambitioase de protejare a climei pentru a minimiza riscurile ce ar putea devasta intreaga planeta”, a declarat si Hans Joachim Schellnhuber, directorul Potsdam Institute, care s-a numarat printre autorii studiului.

Printre cele mai periculoase lucruri care s-ar putea intampla daca temperaturile vor creste pana in 2200 se numara si topirea ghetarilor din Groenlanda, care poate produce cresterea nivelului marilor cu circa sapte metri. O alta catastrofa ar fi disparitia padurilor amazoniene, iar dupa aceasta s-a clasat topirea calotei glaciare antarctice, care ar ridica nivelul apelor cu cinci metri.

Sondajul a avut loc in 2005 si 2006, in paralel cu raportul realizat de Organizatia Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, in care se arata ca aceste transformari se datoreaza cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera, de pe urma activitatilor umane. Pe de alta parte, raportul realizat de ONU nu a privit atat de departe in timp, pana in anul 2200, mentionand doar ca „este putin probabil sa se produca schimbari climatice atat de abrupte pe parcursul celui de-al 21-lea secol”.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.