Ordin de prohibitie la pescuit pe anul 2016. Pescuitul la sturion interzis complet!

Ordinul de prohibitie a pescuitului pentru anul 2016, s-a publicat astazi, 10 februarie a.c. in Monitorul Oficial. Pentru cei interesati, voi posta in integralitate prevederile „Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″: CAPITOLUL I – Zone si perioade de…

Citește mai departe

Atac la plamanul verde al Clujului

Administratorii zonei Fagetul Clujului – Valea Morii vor sa mareasca aria protejata si sa introduca aici restrictii prin ordin ministerial. Principalele agresiuni inregistrate sunt constructiile de tot felul, arderea pasunilor, suprapasunarea, desecarea mlastinilor. Cine incalca reglementarile va plati amenzi de pana la 60.000 de lei sau chiar va face inchisoare. O cercetare sociologica realizata pe…

Citește mai departe
Doina Pan?: Încerc?m s? oferim pl??i directe din fonduri europene pentru p?durile din ariile protejate

Registrul Zonelor Protejate a fost actualizat

Administratia Nationala „Apele Romane” a actualizat Registrul Zonelor Protejate aflat in stransa legatura cu resursele de apa Registrul Zonelor Protejate reprezinta partea integranta a procesului de implementare a Directivei Cadru Apa si are un caracter dinamic datorita calendarelor specifice legislatiei care stau la baza categoriilor de zone protejate cuprinse in acest document. Normele europene (cerintele…

Citește mai departe
Apele Romane au actualizat Registrul Zonelor Protejate

Apele Romane au actualizat Registrul Zonelor Protejate

Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) a actualizat Registrul Zonelor Protejate aflat in stransa legatura cu resursele de apa. Varianta actuala a registrelor zonelor protejate realizata de Administratiile Bazinale de Apa, precum si sinteza nationala a acestora realizata de Administratia Nationala „Apele Romane” au fost actualizate cu datele noi aparute in perioada 2011-2012, si cuprinde cinci…

Citește mai departe

Rechinul Marii Negre

Rechinul Marii Negre se mai numeste Cainele de mare (Squalus acanthias) este un rechin mic si traieste in apele putin adanci ale Marii Negre, Marii Mediterane, Marii Baltice, Nordului si apele reci din Oceanele Atlantic si Pacific. La noi in tara se intalneste de-a lungul intregului Litoral. Prefera sa stea pe fundul apelor litorale cu…

Citește mai departe

Molustele au dezvoltat organe sexuale masculine pe capul lor din cauza poluarii

Molustele de pe coasta Perth a Australiei au dezvoltat organe sexuale masculine pe capul lor, dupa ce au fost expuse unei substante toxice numita TBT deversata in apa, informeaza News.com.au Spre deosebire de melcii de gradina, care sunt hermafroditi, speciile marine au sexe diferite. Profesorul Monique Gagnon, specializat pe teme de agricultura si mediu in…

Citește mai departe

Noile norme UE de etichetare a produselor eco si noua sigla eco intra in vigoare la 1 iulie

Uniunea Europeana introduce si noi norme in materie de acvacultura ecologica. Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligatia de a afisa noua sigla ecologica a UE, intra in vigoare la 1 iulie 2010. Asa-numita „euro-frunza” va aparea de acum in mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse in orice stat membru al…

Citește mai departe

    Litoralul romanesc se surpa

    Toate lucrarile efectuate in ultimii 20 de ani pentru consolidarea Litoralului romanesc au fost de mantuiala si, pentru ca nu au facut parte dintr-un plan general-unitar, care sa vizeze intregul teritoriu de la Sulina pana la Vama Veche, multe dintre ele au fost inutile. Este concluzia prezentata de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, care a afirmat…

    Citește mai departe

    Recensamantul melcilor

    Studiaza melcii de gradina si participa la cel mai mare studiu din lume pe tema evolutiei, Evolution MegaLab. Un studiu demarat de Open University si University College din Londra si-a propus sa implice intreaga populatie din Europa in recensamantul melcilor de pamant – Cepaea nemoralis – in vederea strangerii de informatii detaliate cu privire la…

    Citește mai departe

    Insulele polineziene, invadate de specii straine

    In Polinezia exista un numar mare de specii de plante si animale endogene, dar multe dintre ele au disparut sau sunt amenintate de speciile invadatoare, precizeaza oamenii de stiinta reuniti, in aceasta saptamana, in capitala Papeete. Divizarea pamanturilor polineziene in insule si atoli a dus la formarea de specii diferite, in special moluste si pasari,…

    Citește mai departe

    Regulament bio: Cresterea pestilor

    Cresterea pestilor, molustelor, crustaceelor si chiar productia de alge marine in sistem bio sunt reglementate, in premiera, prin noua legislatie europeana, care va intra in vigoare de anul viitor. Potrivit Regulamentul 834/2007, cei care vor sa puna bazele unei „ferme” de pesti, raci, moluste sau alte vietuitoare acvatice trebuie sa foloseasca puiet eco. Daca nu…

    Citește mai departe