Noi recife de corali descoperite in Brazilia

Oamenii de stiinta au an untat descoperirea unor noi recife, structuri care dubleaza marimea celui mai bogat si mai mare sistem de recife din Oceanului Atlantic, numita Abrolhos Bank, situata pe coasta de sud a Braziliei, Bahia. Noua arie descoperita este chiar mai bogata in viata marina decat cea descoperita anterior, cunoscuta sub numele de Abrolhos, una dintre cele mai importante si unice arii de recife.

Cercetatori de la International Conservation (CI), Universitatea Federala Esparito Santo si Universitatea Federala din Bahia au anuntat descoperirea lor intr-un ziar prezentat la International Coral Reef Symposium din Fort Lauderdale. “Avem cateva dovezi de la pescarii locali despre existenta altor recife de corali, insa nu la scara celei descoperite de noi,” a declarat Rodrigo de Moura, specialist la Conservation International din Brazilia si co-autor al ziarului. “Este foarte incitatnt si neobisnuit sa descoperi structuri de recife atat de mari si care adapostesc o mare varietate de peste,” a adaugat el.
Abrolhos Bank este considerata una dintre cele mai importante structuri de recife, deoarece adaposteste un numar mare de specii marine intalnite numai in Brazilia, incluzand si specii de corali, moluste si pesti. Coralii din genul mussismilia, un grup relicva ramas in fauna de corali inca din era tertiara, specie care nu se mai gaseste in nici un loc din Atantic, este specia dominate in reciful Abrolhos, strcturat in forme unice precum ciupercile.
Cercetatorii au delimitat zonele cu noile recifuri, suprafete ce acopera de la 15 Km pana la 200Km, pe coasta, iar in adancimi de la 20 m pana la 73m, folosind un scanner sonar care produce o imagine tridimensionala.
“Datorita inaccesibilitatii relative si adancimii lor relative, noile descoperiri de recifuri abunda de viata marina, in unele locuri fiind de 30 de ori mai multa viata marina decat in cele mai cunoscute recifuri,” a declarat Guilherme Dutra, director a Intenational Conservation pe programe marine in Brazilia. “Astea sunt vesti bune.Vestile proaste sunt ca doar cateva procente din habitatele marine din Abrolhos sunt protejate de lege, in ciuda localizarii montane si a amenintarilor globale.”
Amenintarile globale din aceasta zona se refera la pescuitului excesiv, defrisarile pentru agricultura, crescatoriile de creveti, poluarea. Alte pericole include si schimbarile climatice si acidifierea oceanului.
Cercetatorii au recunoscut eficienta zonelor conservate in prezent de organizatia Marine Protect Areas din Abrolhos. Insa nu este suficient, datorita amplorii amenintarilor, au adaugat specialistii.
Urmatorul pas in proiectul Abrolhos va fi studiere a recifurilor din regiunea Abrolhos si de support a planurilor de conservare a acestor zone.
“Aceste studii releva complexitatea si conectivitatea recifurilor din Abrolhos si vor sprijinii planurile de conservare a acestei zone”, declara Guilherme Dutra.
Cercetarile fac parte managementul de proiect a ariei de stiinta coordonat de CI cu participarea a multiple institutii de cercetare din lume, si sustinute de Fundatia Gordon si Betty Moore si contribuitori independenti.
Sursa: Environmental News Network

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente