ROMANIA AR PUTEA PRODUCE ENERGIE ELECTRICA DIN DESEURILE BIODEGRADABILE

Romania ar putea produce energie electrica din gunoaie in cantitati suficiente ca sa alimenteze un oras intreg, timp de un an. Jurnalul National scrie ca pentru acest lucru este insa nevoie de colectarea selectiva a gunoaielor, dar si de construirea unor depozite pentru deseuri biodegradabile.

Sortarea deseurilor este necesara pentru productia biogazului deoarece aceasta se realizeaza din deseuri biodegradabile numai in conditii speciale. Amestecul gazos rezultat in urma proceselor are putere calorica si poate fi folosit ca energie.

Romania are un potential de productie a energiei electrice din biogaz de 800 GWh. Suficient pentru a alimenta, timp de un an, un oras cu aproximativ 320.000 de locuinte.

Trecerea la productia de energie din deseuri are efecte pozitive pentru societate. In primul rand s-ar raspandi reciclarea deseurilor. Apoi, un alt avantaj este faptul ca energia electrica produsa din deseuri este una regenerabila.

Firmele care vor investi in energii regenerabile pot beneficia de ajutoare de pina la 50% din cheltuieli. Uniunea Europeana a acordat Romaniei 200 de milioane de euro pentru implementarea tehnologiei necesare pentru producerea de biogaz.

Romania a facut deja un prim pas, in 2007, cand autoritatile din municipiul Iasi au precizat ca se doreste ca CET Iasi sa utilizeze biogazul colectat de la viitorul depozit ecologic de deseuri menajere pentru a produce agent termic. Un MWh de energie produsa din biogaz este evaluat la costuri ce variaza intre 25 si 190 de euro, conform Strategiei Energetice a Romaniei.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente