Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Unele specii de alge oceanice pot evolua rapid, ca s? se adapteze la înc?lzirea global?

Unele specii de alge oceanice pot evolua rapid, ca sa se adapteze la incalzirea globala

Algele marine pot evolua foarte rapid pentru a se adapta incalzirii globale, ceea ce arata ca unele forme de viata pot fi mult mai rezistente decat se credea in fata temperaturilor si aciditatii crescute ale aceanelor, potrivit unui studiu german publicat in Nature Climate Change, transmite Reuters. Evolutia este de obicei omisa in previziunile stiintifice…

Citește mai departe

Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Edward Bratfanof a fost numit in functia de Guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD),  in urma revocarii Vioricai Bisca de la sefia acestei institutii. Cunoscut in Tulcea ca prieten al democrat-liberalilor, dupa cum si el recunoaste, Bratfanof a fost gasit deseori in compania actualului primar al localitatii, Constantin Hogea, dar si in preajma fostului…

Citește mai departe

Crescatoriile de pesti din China trebuie sa se adapteze reglementarilor UE

Crescatoriile de pesti din China trebuie sa se adapteze pentru a corespunde noilor reglementari ale Uniunii Europene. Se pare ca aceasta tara a progresat considerabil in privinta abilitatii de a depista originea produselor in cadrul industriei de procesare a pestelui. Studiul, „Intelegerea comertului cu peste din China si depistarea originii produselor”, descrie industria de reprocesare…

Citește mai departe

Viitorul oceanelor, discutat la summit-ul din Indonezia

Conferinta Mondiala a Oceanului, care urmareste sensibilizarea lumii vizavi de incalzirea climatica a marilor, a inceput astazi in Indonezia, anunta AFP. Reprezentanti din 70 de tari, precum si ai ONU si ai ONG-urilor, vor participa la dezbaterile ce vor tine pana vineri la Manado, din insula Sulawesi a arhipelagului. „Este clar ca pretioasele noastre resurse…

Citește mai departe

Jumatate din recifurile coralinelare au disparut, restul sunt in mare pericol

Perspectivele sunt sumbre pentru coralinelare, care alcatuiesc ecosistemele cele mai bogate, dar si cele mai fragile de pe planeta. Initiativa Internationala pentru recifurile coralinelare ( ICRI ) si Initiativa franceza pentru recifurile coralinelare ( Ifrecor ) au facut public, miercuri 18 februarie, bilantul mondial al starii lor. Aceasta munca a mobilizat timp de patru ani…

Citește mai departe

O noua stiinta, geoingineria, ar putea rezolva problemele climatice

O noua stiinta destinata combaterii fenomenului incalzirii globale, folosind metode precum oglinzi spatiale, ar putea avea rezultate, daca este combinata cu o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit unui raport al cercetatorilor britanici. In raportul dat publicitatii miercuri, cercetatorii de la Universitatea East Anglia au evocat potentialul geoingineriei de a raci…

Citește mai departe

Animalele anului 2008

Anul care a trecut ne-a adus o sumedenie de stiri nostime sau incredibile despre animalutele care ne inconjoara, de la nasterea in captivitate a unor exemplare aflate pe cale de disparite, la stiri despre ursi tatuati, maimute furacioase sau elefanti betivi. Top 10 specii noi de plante si animale In fiecare an, Institutul international pentru…

Citește mai departe

Marea Mediterana sau Marea de Plastic?

     Dupa cum stim, Marea Mediterana este lipsita de curenti si maree puternice, iar in ultimul deceniu se confrunta cu o alta problema, si anume sufera intens din cauza poluarii cu plastic si substate toxice. Principalele state vinovate in acest sens sunt Spania, Franta si Italia.       Sticle de plastic, farfurii, pahare si tacamuri de…

Citește mai departe

Evolutia aciditatii apelor oceanice – un scenariu sumbru peste 100 de ani

Un nou studiu a oamenilor de stiinta despre aciditatea apei oceanelor in viitor, arata ca reducerea valorii ph-ului din apa oceanelor va avea efecte dramatice in urmatorii 100 e ani. Cercetatori din Suedia si Australia au efectuat primele cercetari asupra mediului marin afectat de ph-ul scazut al apei oceanice. In proiectul lor, cercetatorii au testat…

Citește mai departe

O insula de gunoi cat doua Texas-uri otraveste Pacificul, cantareste 3,5 milioane de tone si contine 80% mase plastice

Marea pata de gunoi din Oceanul Pacific continua sa se mareasca, potrivit biologilor marini si specialistilor americani, citati de San Francisco Chronicle. Aceasta a ajuns de doua ori mai mare decat Texas-ul, cantareste 3,5 milioane de tone si contine 80% mase plastice. Pata este vazuta foarte rar, din cauza , curentilor de apa care o tot plimba intre San Francisco si Hawaii.

Citește mai departe