Aciditatea oceanelor pune in pericol recifurile de corali

Fort Lauderdale, Florida (Reuters)-Precum un dinte cufundat intr-un pahar cu Coca-Cola, recifurile de corali, homarii si alte specii marine care au corpul format din structuri calcaroase, sunt structuri ce se pot dizolva datorita aciditatii oceanelor, tot mai ridicata din cauza schimbarilor climatice.
Dioxidul de carbon eliminat in atmosfera de fabrici, masini si centralele electrice nu doar cresc temperaturile, ci si cauzeaza ceea ce specialistii numesc „acidularea oceanelor”. Aproximativ 25% din excesul de dioxid de carbon este absorbit de ape.
Amenintarea asupra organismelor marine cu corpul calcificat, precum recifurile de corali, care deja lupta cu incalzirea apelor, este alarmanta si posibil iminenta, au declarat specialisti din domeniul marin reuniti la o conferinta pe tema recifurilor de corali, la Fort Lauderdale, in Florida.
„Pragul critic pentru aceste organisme ar putea fi undeva pe la mijlocul acestui secol…cand aceste organisme vor ajunge la punctul in care nu se vor mai putea reproduce singure la fel de repede precum vor fi distruse”, a declarat Chris Langdon, profesor la Universitatea de Marina si Stiinta Atmosferica Rosenstiel din Miami.
„Nu vor disparea instantaneu, nu cel putin in acel an.Poate dura inca 50 pana la 100 de ani.”
Recent oamenii de stiinta au realizat pericolul pe care il poate produce incalzirea globala asupra pH-ului oceanelor, datorita reactiei dintre apa si dioxidul de carbon. Scara pH-ului este o masura care stabileste alcalinitatea sau aciditatea apei, iar 7 fiind valoarea neutra.
Valoarea pH-ului in apele oceanelor in jur de 8.2 de sute, chiar mii de ani,dar de la inceputul erei industriale in 1800 a scazut cu 0.1 .
Proiectele ONU pe probleme climatice prezic o scadere de pana la 7.8 pana la sfarsitul acestui secol, insa alti cercetatori preconizeaza scaderi mult mai mari.
Un studiu recent asupra dioxidului de carbon natural ventilat in apele Italiei, arata ca organisme calcificate, precum coralii, nu pot supravietuii in conditiile in care valorile pH-ului ajung la 7.6, a declarat Maoz Fine de la Institutul de Stiinta Marina din Israel.
„Este precum introducerea unui dinte intr-un pahar cu Coca-Cola”, a declarat Fine reporterilor aflati la conferinta din Fort Lauderdale.
In locurile in care valorile pH-ului scad sub 7.6, acolo „sansele de supravietuire a organismelor calcificate sunt reduse”, a declarat acesta. „Este chiar dramatic, mai mult decat evident. Nu trebuie sa fi specialist sa vezi asta.”
Piatra tare de coral a devenit tare precum o anemona de mare, cu scheletul lor lent dizolvat in acidul apelor, a declarat acesta.
Unele specii de corali au supravietuit fara sceletul lor in mediul din laborator, aproximativ doi ani, a declarat Fine. Insa, in mediul lor natural fara structura tare a corpului lor, pot fi atacate mai usor de animalele de prada, precum pestele papagal, precum si datorita furtunilor din adancuri.
Un intreg recif ar avea de suferit odata ce si-a pierdut structura de baza, a declarat specialistul.
Aciditatea Oceanului nu este o amenintare imediata pentru corali, precum pericolul reprezentat de inalbire, fenomen ce se produce cand problemele de mediu, precum incalzirea globala, rup simbioza care exista intre coralii polipi si algele unicelulare care dau culoarea coralilor.
Va fi foarte greu pentru corali sa se adapteze la astfel de schimbari, problem ace va afecta corali din intreaga planeta, a declarat Langdon.
Cercetatorul Simon Donner de la Universitatea Britanica din Columbia, a declarat ca e prea tarziu ca planeta sa evite schimbarile climatice.
Ceea ce specialistii in corali trebuie sa faca, e sa dezvolte metode prin care coralii sa se adapteze la schimbarile de mediu, ca mai apoi sa gaseasca metode sa le prelungeasca viata inca 40-60 de ani de acum incolo, inainte ca acestia sa fie afectati de poluarea industriala.
„Clima este precum un vapor. In cazul nostrum acest vapor este Titanicul, iar noi vom lovi icebergul. Este aproape imposibil san u lovim acest iceberg”, a declarat Donner.
„Ceea ce trebuie noi sa facem este sa amanam cat mai mult aceasta ciocnire, incetinind acest vapor, iar mai apoi sa facem tot ce ne sta in putinta, sperand ca si coralii se vor adapta, sa mutam un pic icebergul din calea evolutiei noastre.”

Sursa: http://www.enn.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *