Algele marine pot evolua foarte rapid pentru a se adapta incalzirii globale, ceea ce arata ca unele forme de viata pot fi mult mai rezistente decat se credea in fata temperaturilor si aciditatii crescute ale aceanelor, potrivit unui studiu german publicat in Nature Climate Change, transmite Reuters.
Evolutia este de obicei omisa in previziunile stiintifice privind modul in care incalzirea globala va afecta planeta in deceniile urmatoare, pentru ca mutatiile genetice au loc prea incet pentru a ajuta animale precum codul, tonul si balenele sa se adapteze.
Studiul publicat duminica a descoperit ca o specie de alge microscopice, care se pot reproduce de 500 de ori pe an, adica de mai mult de o data pe zi, poate sa prospere cand este expusa unor ape mai calde si unor niveluri de aciditate prevazute a caracteriza apele oceanice in perioada de dincolo de anul 2100.
Fitoplanctonul din specia Emiliania huxleyi este o sursa principala de hrana pentru pesti si alte forme de viata ocenica si poate absorbi, pe masura ce se dezvolta, cantitati mari de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera. Inflorirea acestei specii de alge poate fi uneori observata din spatiu, zonele de ocean unde se dezvolta schimbandu-si culoarea.
„Procesele evolutionare trebuie luate in considerare cand se prezic efectele incalzirii si acidifierii oceanului asupra fitoplanctonului”, afirma studiul condus de o echipa de cercetatori germani, publicat in revista Nature Climate Change.
Thorsten Reusch, unul dintre autorii cercetarii, de la GEOMAR Helmholtz-Centre for Ocean Research din orasul german Kiel, a subliniat ca, totusi, rezultatele se refera la o singura specie de alge si au fost obtinute intr-un laborator, folosind un mediu acvatic fara pradatori si factori patogeni.
Cercetatorul a spus ca rezultatele nu sunt deloc un argument pentru a sustine ca incalzirea globala este o problema mai putin serioasa decat se crede. Speciile cu o durata a vietii mai mare, de la crustacee la pesti, nu ar fi capabile sa evolueze destul de rapid pentru a se adapta schimbarilor.
O comisie de cercetatori ai Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) spune ca gazele de sera produse de activitatea umana si emise in atmosfera duc la incalzirea planetei, iar dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, duce la producerea unui acid slab, cand se dizolva in apa, ceea ce conduce la cresterea, desi inceata, a aciditatii oceanelor.
In 2013, un studiu efectuat de 540 de experti a aratat ca acidifierea este practic o furtuna silentioasa care afecteaza oceanele, amenintand toate formele de viata si ecosistemele marine, de la recifele de corali la populatia de peste.
Studiul spune ca apele vor deveni cu 170% mai acide pana in 2100, comparat cu nivelul aciditatii din perioada de dinaintea Revolutiei Industriale din secolul al 18-lea.
Studiul publicat duminica a aratat ca algele, prelevate din apele din largul coastelor Norvegiei, a caror temperatura era de 15 grade, tind sa evolueze in organisme de mai mici dimensiuni in ape mai calde, in urma experimentului care a durat mai mult de un an, dar, de asemenea, se dezvolta mai rapid, ceea ce duce la cantitati mai mari.
Stephen Palumbi, profesor de biologie la Stanford University, a spus ca exista dovezi ca unele recife de corali si arici de mare ar putea fi mai rezistente schimbarilor de mediu decat se asteptau oamenii de stiinta.
„Nu stim cat de departe pot merge mecanismele acestea (de adaptare, n.r.). Personal, cred ca nu vor putea rezolva problemele climatice viitoare, pentru ca acest climat se schimba mult prea repede. Dar este posibil ca aceste abilitati sa ofere unor specii marine importante sansa supravietuirii pe mai multe decenii decat am crezut anterior”, a spus Palumbi.
Potrivit expertilor ONU, exista o probabilitate de 95% ca emisiile de gaze cu efect de sera provocate de om sa fie principala cauza a incalzirii globale din 1950 incoace, provocand din ce in ce mai multe valuri de canicula, seceta si cresterea nivelului marilor.
Pe de alta parte, sondajele de opinie arata ca multi dintre respondenti considera ca variatiile naturale sunt responsabile de schimbarile climatice. Diferentele de opinie dintre mediul academic si publicul larg complica planul a aproximativ 200 de guverne de la nivel mondial de a ajunge la o intelegere privind limitarea incalzirii globale, intr-un summit ce va avea loc in a doua jumatate a anului 2015, la Paris.