Antarctica este mai bogata in fauna decat Insulele Galapagos

Intinderea inghetata a Antarcticii si insulele sale sunt gazda a mult mai multe specii de animale decat in Galapagos, potrivit unui inventar al faunei si florei din regiune.
antarctica
O echipa de cercetatori britanici si germani au petrecut sapte saptamani studiind viata ae Insulele South Orkney. Cercetarea ce a implicat o combinatie intre analiza pe teren si folosirea unor navoade de pana la 1500 m a aratat ca zona este bogata in biodiversitate, scrie The Guardian.

Au fost inregistrate 1224 specii marine si terestre. Dupa ce s-au verificat datele pe 100 de ani s-a ajuns la concluzia ca cinci sunt noi, iar o treime sunt noi in zona, cu 1.026 vietati marine, din care 821 traiesc pe fundul marii.

Temperaturile Oceanului in zona Antarcticii au crescut cu 1 grad, iar temperatura aerului cu 2,5 grade Celsiu in ultimii 50 de ani, ceea ce o face una dintre zonele cu cea mai rapida crestere de temperatura din lume.

Dr David Barnes, seful fundatiei British Antarctic Survey (BAS), arata ca este pentru prima data cand s-a facut un astfel de inventar in regiunile polare. Iar colega Stefanie Kaiser, de la Universitate din Hamburg, recunoaste ca nu s-a stiut pana acum ca sunt atat de multe specii difeite pe si in jurul insulelor.

Cercetarea aceasta face parte dintr-un program de 10 ani ce ili propune sa analizeze biodiversitatea sau distributia faunei in oceanele lumii.

Studiile de fata au aratat ca desi marea este mai putin bogata decat in Hawaii, Caraibe sau Insulele Canare, are mai multe specii decat multe zone din regiunile temperate sau tropicale, printre care si Galapagos.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente