O noua stiinta, geoingineria, ar putea rezolva problemele climatice

O noua stiinta destinata combaterii fenomenului incalzirii globale, folosind metode precum oglinzi spatiale, ar putea avea rezultate, daca este combinata cu o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit unui raport al cercetatorilor britanici.
geoinginerie
In raportul dat publicitatii miercuri, cercetatorii de la Universitatea East Anglia au evocat potentialul geoingineriei de a raci clima prin metode ca pomparea de aerosoli in atmosfera sau fertilizarea artificiala a oceanelor.

„Am descoperit ca optiunile oferite de geoinginerie ar putea completa cu succes reducea emisiilor de dioxid de carbon, iar impreuna vor putea raci clima, insa numai folosirea geoingineriei nu poate rezolva problema incalzirii globale”, a declarat profesorul Tim Lenton, coordonatorul acestui raport.

Geoingineria include manipularea pe scara larga a mediului, in vederea combaterii posibilelor efecte devastatoare ale cresterii nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.

Reducerea semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera, combinata cu extragerea dioxidului de carbon din atmosfera si stocarea acestuia si cu o reimpadurire, ar putea aduce, pana in 2100, dioxidul de carbon la nivelul de dinainte de epoca industriala, ” inlaturand astfel nevoia de a folosi alte metode de geoinginerie”, precizeaza raportul.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera necesara corespunde recomandarii specialistilor ONU privind o scadere cu 80% a acestora pana in 2050, ceea ce va permite mentinerea concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera sub 0,045% si a cresterii globale a temperaturii sub doua grade Celsius, a declarat Lenton.

Potrivit raportului, pomparea de aerosoli precum sulfati sau alte particule in stratosfera ar putea bloca razele solare si raci clima, dar presupune si un risc ridicat de accelerare a procesului de incalzire dupa oprirea pomparii. De altfel si reflectarea luminii solare prin oglinzi spatiale are mult potential, dar comporta un grad ridicat de risc, explica raportul.

Lenton a adaugat ca, in opinia lui, substanta obtinuta in urma combustiei biomasei poate avea efecte pozitive atat asupra climatului, cat si asupra fertilitatii solului. Aceasta substanta, ce are o concentratie ridicata de carbon si care poate stoca CO2, este un fertilizator foarte bun si poate fi obtinuta prin incalzirea excrementelor de animale sau a lemnului.

Raportul afirma ca si fertilizarea oceanelor ar putea duce la reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera, insa atrage atentia asupra metodelor folosite in acest sens. Fertilizarea oceanului presupune introducerea de substante in patura sa superioara, pentru a stimula dezvoltarea algelor, ce pot absorbi si retine dioxidul de carbon din atmosfera. „Optiunile de fertilizare a oceanului merita sa fie folosite daca sunt sustinute timp de mii de ani, iar adaugarea de fosfor are, probabil, un potential mai mare pe termen lung decat fertilizarea cu fier sau nitrogen”, potrivit raportului.

Unii ecologisti sunt ingrijorati ca fertilizarea oceanului cu fier ar putea provoca disparitia unor specii marine si cer o cercetare mai aprofundata inainte de apelarea la experimente pe scara larga.

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul german a ordonat unui grup de cercetatori internationali sa renunte la planurile de a deversa 20 de tone de sulfat de fier in apele din jurul Antarcticii, pentru ca acest experiment ar putea incalca legile internationale.

Raportul, publicat in revista AtmosphericChemistry and Physics Discussions, intervine inainte de lansarea unei noi initiative de extindere a studiilor privind geoingineria de catre Scoala pentru Stiinte Naturale din cadrul Universitatii East Anglia, in cursul acestui an.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *