Un elvetian vrea sa ajunga in stratosfera cu un avion alimentat cu energie solara

Raphaël Domjan, un aventurier elvetian, primul om care a efectuat o calatorie in jurul lumii, in 2012, la bordul unei ambarcatiuni propulsate doar cu ajutorul energiei solare, a anuntat ca a obtinut finantare pentru un zbor in stratosfera, la bordul unui mic avion solar, informeaza AFP. Raphaël Domjan este initiatorul misiunii SolarStratos, prin care doreste…

Citește mai departe

In ciuda masurilor luate la nivel mondial, stratul de ozon este in continuare amenintat

Cercetari recente efectuate de Centrul Spatial Goddard al NASA arata ca, in ciuda interdictiilor la nivel international impuse in urma cu mai multi ani, in atmosfera continua sa fie emanati compusi chimici care subtiaza stratul de ozon. Ultimele masuratori au evidentiat ca, in ciuda Protocolului de la Montreal, care limiteaza utilizarea unor compusi chimici cu…

Citește mai departe
APM Suceava, apel pentru stoparea degrad?rii stratului de ozon

Stratul de ozon, din nou in pericol

Oamenii de stiinta au identificat o gaura in ‘scutul’ de hidroxil care inconjoara Pamantul – stratul atmosferic cu rol de purificator natural – gaura prin care trec substante chimice poluante inspre stratosfera, substante poluante care contribuie la distrugerea stratului de ozon, conform unui material publicat pe blogul Geekquinox, informeaza Yahoo!News Gaura in strat ozon Stratul…

Citește mai departe
De unde provine apa din stratosfera lui Jupiter?

    De unde provine apa din stratosfera lui Jupiter?

    Aproape toata apa prezenta in atmosfera inalta a planetei Jupiter a fost adusa de cometa Shoemaker-Levy 9 in timpul unei coliziuni care a avut loc in anul 1994, potrivit unei analize realizate pe baza observatiilor realizate de telescopul spatial Herschel, informeaza AFP. Apa din atmosfera inalta a planetei Jupiter provine de pe o cometa. Shoemaker-Levy…

    Citește mai departe

    Geoingineria si schimbarile climatice

    De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

    Citește mai departe

    Norii albi previn incalzirea globala

    Norii albi care plutesc deasupra marilor orase ar putea deveni o imagine obisnuita oriunde daca lumea decide sa aplice o solutie de geoinginerie pentru a preveni incalzirea globala si a crea o planeta mai racoroasa. Oamenii de stiinta suspecteaza de mai multa vreme ca o mult discutata tehnica de geoinginerie – raspandirea unor particule miniscule…

    Citește mai departe

    Sunt vaporii de apa responsabili pentru incetinirea incalzirii globale?

    O picatura misterioasa de apa sub forma gazoasa din stratosfera ar putea contribui la incetinirea procesului de incalzire globala. Stratosfera Pamantului este situata deasupra troposferei, fiind rece si umeda, troposfera fiind stratul superior al atmosferei pe care o respiram zilnic. Vanturile sunt cel mai important element din acest strat, adapostind aproape orice de la bacterii…

    Citește mai departe

    Poluantii din Asia ajung in stratosfera si circula deasupra globului timp de mai multi ani

    Poluantii, in crestere puternica in Asia odata cu dezvoltarea economica a regiunii in ultimii ani, sunt transportati in stratosfera in timpul sezonului musonic si circula in jurul globului timp de mai multi ani, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite. Bazandu-se pe observatii transmise prin satelit si modele informatice, cercetatorii au determinat ca puternica circulatie…

    Citește mai departe

    Ozonul si incalzirea globala: prea multe ultraviolete pentru unii, prea putine pentru altii

    Incalzirea climei va modifica circulatia ozonului in stratosfera si in troposfera, marind sau micsorand cantitatea de ultraviolete (UV) receptionate la nivelul solului in diferitele regiuni ale globului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience. La peste 20 de ani de la semnarea protocolului de la Montreal care interzice clorofluorocarburile (CFC), gaura de ozon de…

    Citește mai departe

    Impactul sistemelor de transport asupra climei

    Mai multi cercetatori finantati de Uniunea Europeana au publicat de curand un raport in care se evalueaza impactul emisiilor datorate transportului rutier, aerian si maritim pentru atmosfera terestra. Acest raport se inscrie in cadrul QUANTIFY („Quantifying the climate impact of global and European transport systems”), un proiect finantat in cadrul celui de-al saselea program-cadru ce…

    Citește mai departe

    Fenomenele meteo sunt legate de puterea Soarelui

    Dupa ce s-au folosit de studii efectuate in ultimul secol si au realizat cele mai complexe modele computerizate, specialistii de la National Center for Atmospheric Research (NCAR) au reusit sa demonstreze ca o schimbare cat de mica a energiei Soarelui ar putea fi un adevarat dezastru pentru Terra. In cazul in care puterea Soarelui ar…

    Citește mai departe

    Poluarea aerului

    Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui. Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon,…

    Citește mai departe

    Cercetatorii au descoperit trei noi specii de bacterii

    Cercetatorii indieni au descoperit trei specii noi de bacterii in stratosfera superioara a pamantului care sunt rezistente la radiatiile ultraviolete, anunta CNN. Bacteriile, care sunt diferite de speciile care se gasesc pe Pamant, au fost descoperite in mostrele pe care cercetatorii le-au trimis in stratosfera cu ajutorul unui balon, a anuntat, astazi, Organizatia de Cercetare…

    Citește mai departe

    O noua stiinta, geoingineria, ar putea rezolva problemele climatice

    O noua stiinta destinata combaterii fenomenului incalzirii globale, folosind metode precum oglinzi spatiale, ar putea avea rezultate, daca este combinata cu o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit unui raport al cercetatorilor britanici. In raportul dat publicitatii miercuri, cercetatorii de la Universitatea East Anglia au evocat potentialul geoingineriei de a raci…

    Citește mai departe

    Ziua Ozonului – 16 septembrie

    Ziua de 16 septembrie a fost declarata de catre Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Internationala a Stratului de Ozon, in vederea sarbatoririi zilei de 16 septembrie 1987, cand a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. Protocolul de la Montreal – Parteneriat global pentru beneficii globale Ziua…

    Citește mai departe