Norii albi previn incalzirea globala

Norii albi previn incalzirea globala

Norii albi care plutesc deasupra marilor orase ar putea deveni o imagine obisnuita oriunde daca lumea decide sa aplice o solutie de geoinginerie pentru a preveni incalzirea globala si a crea o planeta mai racoroasa.

Oamenii de stiinta suspecteaza de mai multa vreme ca o mult discutata tehnica de geoinginerie – raspandirea unor particule miniscule de sulfat in atmosfera pentru devierea razelor solare – ar putea transforma cerul albastru intr-unul alb.

Natura a furnizat deja o dovada in acest sens; in 1991, cand a erupt vulcanul Mount Pinatubo din Filipine si a eliberat in atmosfera tone de particule de sulfat, cerul a devenit temporar alb.

Imaginile care te vor face sa-ti doresti sa locuiesti in spatiu. Cum arata un fulger vazut din Statia Spatiala Internationala
Cercetatorii de la Carnegie Institution for Science incerca sa determine acum care va fi efectul creat de geoinginerie.

Adaugand o cantitate de sulfat in stratosfera suficienta pentru a bloca doua procente din lumina solara, cerul ar putea fi de trei pana la cinci ori mai luminos, au spus oamenii de stiinta intr-un raport dat publicitatii.

Conform ultimelor studii, Terra ar putea deveni mai “racoroasa”, dar cerul ar fi mai putin albastru. Iar injectarea continua a particulelor de sulfat ar putea sa transforme rasaritul si apusul si sa nu mai fie la fel de spectaculoase ca acum.

“Oamenii care traiesc in New York, de exemplu, ar putea sa nu vada diferenta, dar cei care locuiesc in regiuni montane vor vedea o transformare uriasa”, a spus unul din autorii studiului, Ben Kravitz, cercetator la Carnegie Institution for Science.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *