30 de milioane de tone de substante toxice produse de om polueaza anual Pamantul

30 de milioane de tone de substante toxice produse de om polueaza anual Pamantul

In timp ce atentia opiniei publice este concentrata pe efectele schimbarilor climatice, viata de pe Pamant este amenintata de un alt pericol major, creat chiar de om. Umanitatea produce in prezent mai mult de 83.000 de chimicale diferite, dintre care o treime sunt toxice si pot produce cancer si mutatii.

Productia mondiala de subtante toxice este de 30 de milioane de tone anual, in cadrul unei industrii despre care Organizatiile Unite spun ca va avea o valoare de 6,4 trilioane de dolari pana in 2020 si care isi va tripla valoarea pana in 2050.

Asta inseamna ca productia de chimicale cancerigene pe cap de locuitor, la nivel mondial, este de 1,4 kilograme anual. In SUA, productia ajunge la 5,6 kilograme pe cap de locuitor, in fiecare an, arata Science Alert.

Recent, cercetatorii au descoperit ca substantele periculoase create de om sunt acum omniprezente pe Pamant si se „deplaseaza” pe intreaga Terra, in sol, apa si alimente.

Potrivit studiilor, chimicalele produse se om se gasesc din stratosfera pana in apele oceanelor si chiar pe Varful Muntilor Everest (unde si fulgii de zapada proaspeti sunt contaminati).

Chimicalele industriale au fost descoperite de oamenii de stiinta in pasari, pesti, mamifere si alte forme de viata care nu au luat niciodata contact cu oamenii.

Pe de alta parte , chimicalele sunt extrem de valoroase si utile. Pot salva vieti si aduc extrem de multi bani. Dar tot acest efort ar putea fi in zadar, daca omul nu va concepe un sistem de controlare a raspandirii substantelor pericoloase pe Terra. Acestea ar putea produce efecte negative ireversibile pe planeta pe care locuim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *