Coreea de Nord pregateste detonarea unei bombe cu uraniu

  0
  406
  Coreea de Nord pregăteşte detonarea unei bombe cu uraniu
  Coreea de Nord pregateste detonarea unei bombe cu uraniu

  Coreea de Nord si-a anuntat joi, 24 ianuarie, intentia de a efectua un nou test nuclear, fara a oferi un calendar, ca raspuns la sanctiunile extinse ale ONU.

  Comisia de aparare nationala a afirmat intr-un mesaj difuzat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA ca “Satelitii si propulsoarele cu raza lunga de actiune pe care vom continua sa ii lansam si testul nuclear pe care il vom efectua vizeaza inamicul nostru declarat, Statele Unite“, mentionand ca “Diferendele cu Statele Unite se rezolva prin forta, nu prin cuvinte”. In textul denumit “Declansarea unei confruntari totale pentru a salva suveranitatea natiunii si poporului”, nu exista nici un indiciu cu privire la data la care ar urma sa fie efectuat testul, nici in ce consta acesta cu exactitate. Specialistul in studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk Kim Yong-Hyun este de parere ca Phenianul intentioneaza sa detoneze o bomba cu uraniu in timp ce precedentele erau cu plutoniu “Este foarte posibil sa foloseasca uraniu puternic imbogatit (UHE) pentru test”.

  Potrivit mediafax, impins de Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marti o rezolutie ce impune sanctiuni extinse impotriva Phenianului ca urmare a unui tir de racheta la 12 decembrie, o incalcare a precedentelor rezolutii, insa regimul comunist si-a reafirmat cateva ore mai tarziu ambitiile nucleare si intentia de a continua testele nucleare. Coreea de Sud i-a cerut marti, 22 ianuarie Coreii de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC) sa renunte la efectuarea de noi teste nucleare, potrivit Agerpres:”Asa cum am mai spus, Coreea de Nord nu ar trebui sa procedeze la o asemenea actiune, care nu ajuta la nimic”. Intr-o conferinta la Seul, Ministrului de Externe sud-coreean, Cho Tai Young a sugerat Coreei de Nord care se confrunta cu o lipsa cronica de alimente ca “Ar fi de preferat ca, in locul testelor nucleare, RPDC sa se ocupe sa asigure hrana propriului popor”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.