Este putin probabil ca vulcanul din Islanda sa intarzie incalzirea globala

12.jpgMarile eruptii vulcanice au avut un efect de racire asupra climatului de pe Terra, dar evenimentul din Islanda este prea mic pentru a produce o amanare a incalzirii globale produse de catre om, sustin oamenii de stiinta. Cota de nivel a efectului de racire din ultimii 20 de ani a fost in 1991, cand Muntele Pinatubo a erupt In Filipine. Acesta a racit suprafata pamantului cu 5ºC in anul urmator, suficient pentru a compensa efectul de sera al emisiilor dintre anii 1991 si 1993.

Un episod de racire la scara mai mica a avut loc in 1980, cand Muntele St. Helens din Washington, SUA, a explodat, eveniment care, desi impresionant, a dislocat numai o zecime din materialul de pe Pinatubo.

Racirea vine printr-o formula simpla: vulcanul scuipa o cantitate imensa de cenusa vulcanica si dioxid de sulf, care sunt transportate la nivel de altitudine inalta, cunoscut sub numele de stratosfera. Acolo, chimia si fizica se combina, creand un strat fin de particule albicioase care sunt purtate de vant luni sau chiar ani intregi in jurul globului si care reflecta unele dintre razele soarelui, mai degraba decat sa lase radiatia sa atinga pamantul.

„In principiu, este precum a pune un scut reflector pe parbrizul masinii – impiedici incalzirea atmosferei din interior”, a spus Colin Macpherson de la Universitatea Durham din nord-estul Angliei. Dar atat el, cat si ceilalti au afirmat faptul ca eruptia de pe ghetarul Eyjafjallajokull din Islanda a fost prea mica, neavand in compozitie suficient sulf, in asa fel incat dara de fum a circulat la o altitudine prea joasa pentru a avea impact.

Orice efect ar fi „foarte insignifiant”, a sustinut Scylla Sillayo de la Organizatia Mondiala Meteorologica (WMO) din Geneva. „In acest moment, este vorba despre o forma de relief de 100 de ori mai mica decat Muntele St. Helens. La scara din prezent, este relativ putin probabil sa existe vreun efect perceptibil asupra climatului”, a explicat Kathryn Goodenough de la Institutul de Statistica Geologica din Marea Britanie.

Emmanuel Bocrie de la serviciul meteorologic francez Meteo France, a adaugat: „Cu Pinatubo, cenusa s-a ridicat la 18.000 de metri (58.500 de picioare), la tropice. Nu avem aceeasi situatie si acum, cand dara de fum este la o medie de 6.000 de metri (20.000 de picioare), cu varfuri de 11.000 de metri (35.750 de picioare). In plus, aceasta este o zona in atmosfera (troposfera), unde exista vanturi puternice, care au un efect urias de dispersare”.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca eruptia vulcanului Eyjafjallajokull ar putea avea un efect regional asupra climatului Europei, dar numai cu conditia sa continue cativa ani. „In anii 1780, o eruptie uriasa din sudul Islandei a durat cativa ani si a generat o cantitate mare de sulf”, a spus Macpherson. „A fost cauza formarii unui smog destul de neplacut si din cauza ploilor acide s-au pierdut recolte, iar calitatea aerului lasa mult de dorit. Dar a fost nevoie de aproape doi ani pentru a cauza un asemenea efect si cu siguranta nu avem o asemenea situatie acum”.

Mai exista o teorie conform careia eruptia prezenta ar putea influenta intr-o oarecare masura un vulcan vecin mult mai mare numit Katla. Din 1821-1823, prezentul vulcan a tot erupt si s-a oprit, iar la sfarsitul ciclului, Katla a erupt. „Oamenii au sugerat ca ar putea exista legaturi intre ele, prin fisuri, dar este important sa subliniem ca nu avem nici o dovada conform careia o eruptie o poate provoca pe cealalta”, a spus Goodenough.

In orice caz, racirea provocata de eruptiile vulcanice este doar o pauza temporara in procesul efectului de sera produs de om, acuzat de alimentarea unei schimbari periculoase in sistemul climateric. Incalzirea suprafetei globului a crescut cu 0,74 ºC din 1906 pana in 2005, sustine Consiliul Interguvernamental al Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climaterice (IPCC).

In ultima jumatate de secol a acelei perioade, incalzirea s-a dublat pana la 0,13 ºC pe decada. Un alt efect advers este faptul ca materialul vulcanic din stratosfera produce stricaciuni in stratul de ozon care protejeaza Pamantul de radiatia ultravioleta.

Sursa: Yahoo News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *