Ziua Internationala a Stratului de Ozon

Ziua Internationala a Stratului de Ozon

Ziua Internationala a Stratului de Ozon, 16 septembrie, declarata de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) din anul 1987 (cand a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon), este aniversata in acest an pentru a 25-a oara.

120 de tari au semnat Protocolul de la Montrealprivind substantele care epuizeaza stratul de ozon
Dupa descoperirea gaurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii (in 1985), guvernele a 120 de tari au inteles ca protejarea stratului de ozon este o urgenta si au decis semnarea Protocolului de la Montreal, angajandu-se in lupta impotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.
Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca raspunsuri la intrebarile ridicate de aceasta problema globala. S-a descoperit ca degradarea stratului de ozon este cauzata de interventia unor produse chimice (cloro-fluoro-carburi) folosite ca refrigerenti si in spray-urile cu aerosoli.
Eliberate in atmosfera, aceste substante se descompun, iar clorul reactioneaza cu moleculele de ozon, distrugandu-le.

Stratul de ozon este un filtru natural, care absoarbe radiatiile periculoase
Ozonul, o forma alotropica a oxigenului cu proprietati oxidante puternice, este un gaz instabil, in functie de temperatura si de presiunea aerului.
Se descompune rapid in oxigen la temperaturi mai mari de 350 C.
Stratul de ozon este localizat in stratosfera si constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. In cantitati mici, radiatiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea ranilor superficiale), insa in cantitati mari provoaca imbatranire prematura, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataracta, boli infectioase, slabirea sistemului imunitar etc.
Ozonul actioneaza asupra structurii ADN, ducand la modificari in ecosistemele acvatice si terestre cu implicatii majore in echilibrul trofic.
Odata cu accelerarea dezvoltarii industriale, stratul de ozon a inceput sa se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafata terestra, gaze care ajunse in atmosfera produc dereglari consistente in stratul de ozon.

Romania are doua planuri nationale de actiune privind scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera
In Romania, eforturile de scadere a emisiilor de gaze cu efect de sera sunt concretizate in doua planuri nationale de actiune, Planul National de Actiune pentru Schimbari Climatice si Programul National de Eliminare Treptata a Substantelor care Epuizeaza Stratul de Ozon.
Prin Legea nr. 84 din decembrie 1993, Romania a aderat la Conventia privind protectia stratului de ozon, adoptata la Viena la 22 martie 1985, si la Protocolul privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, adoptat la Montreal, la 16 septembrie 1987. Romania a acceptat amendamentele protocolului, adoptate la Londra in 1993, la Copenhaga in 2001 si Montreal in 2001.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *