Impactul polu?rii industriale din România, estimat pân? la 80 mld. euro

Impactul poluarii industriale din Romania, estimat pana la 80 mld. euro

Poluarea industriala din Romania a generat, in perioada 2008-2012, costuri estimate cu sanatatea si protectia mediului de 25 pana la 80 miliarde euro, termocentrala Turceni fiind al treilea mare poluator din Uniunea Europeana in functie de impactul asupra costurilor totale. Potrivit unui studiu al Agentiei Europene de Mediu (EEA) privind impactul emisiilor poluante ale centralelor…

Citește mai departe
Energia solară, mai ieftină decât cărbunele și gazul, până în 2025

Power Clouds a investit peste 20 milioane dolari in cinci parcuri solare in Romania

Power Clouds, un proiect dezvoltat de compania cu acelasi nume pentru infiintarea unei retele internationale de parcuri solare, a investit peste 20 de milioane de dolari in cinci parcuri fotovoltaice in Romania, potrivit directorului general al companiei, Roberto Forlani. Cele cinci parcuri solare, amplasate in localitatile Scornicesti (Olt) si Nucet (Dambovita), au o putere instalata…

Citește mai departe
Prim?ria Suceava vrea s? reduc? emisiile de bioxid de carbon cu 50%, pân? în 2020

Primaria Suceava vrea sa reduca emisiile de bioxid de carbon cu 50%, pana in 2020

Conform Planului de Actiune pentru Energie Durabila sunt mai multe directii de actiune, intre care construirea unei centrale pe biomasa – obiectiv indeplinit intre timp – si incalzirea in reteaua centralizata de termoficare. Totusi, municipalitatea suceveana pune accent si pe proiectele cu vehicule electrice si transport electric in municipiul resedinta de judet, ca solutie pentru…

Citește mai departe
Lafarge incepe constructia unei sta?ii de co-procesare a de?eurilor solide

Lafarge incepe constructia unei statii de co-procesare a deseurilor solide

Lafarge Romania a inceput constructia proiectului unei statii de co-procesare deseuri solide municipale si utilizarea lor ca si combustibili alternativi in procesul de fabricatie, in vederea eficientizarii productiei de ciment, un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea totala a proiectului ce va fi implementat in fabrica de ciment Lafarge din Medgidia este…

Citește mai departe

Peste trei mii de panouri fotovoltaice vor fi instalate in Navodari

Orasul Navodari va derula proiectul ,,Modernizarea si Reabilitarea de Noi Capacitati de Producere a Energiei Electrice pentru Iluminatul Public”. Potrivit Primariei Navodari, proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar contractul este in valoare de aproape 32 de milioane de lei, din care mai mult de jumatate reprezinta fonduri nerambursabile. Proiectul are in…

Citește mai departe

Al doilea parc eolian, ca marime, din Romania, este in constructie in judetul Ialomita

Pe teritoriul comunelor Facaeni si Vladeni se construieste in prezent un parc eolian, al doilea ca marime din Romania, investitia totala aferenta celor doua faze ale parcului (totalizand 264 MW) fiind de aproximativ 200 de milioane de euro. Impactul economic si social al acestei investitii este extrem de important, mai ales pentru administratiile locale si…

Citește mai departe

    Germanii fac primul pas in constructia masinii eco

    Ne aflam in frumosul oras Aachen din vestul Germaniei, renumit prin Universitatea Tehnica – Facultatea de Constructii de Masini . Absolventii acesteia, ingineri, doctoranzi, doctor-ingineri si cadre universitare lucreaza in numeroase colective de cercetare. Am vizitat doua asemenea institute . Firma Meta GmbH a luat nastere in anul 1992, avand ca fondatori doi specialisti in…

    Citește mai departe

    Mai putina carne consumata, mai putina poluare

    Scaderea cu 30% a productiei si consumului de carne ar reduce emisiile de carbon si ar imbunatati sanatatea multor natiuni, informeaza Reuters. Cercetatorii australieni si britanici au folosit diferite modele computerizate pentru a putea prezice viitorul planetei noastre. Cresterea captarii carbonului si scaderea consumului de combustibil fosil nu va fi indeajuns pentru atingerea nivelului dorit…

    Citește mai departe

    Aliante pentru Copenhaga

    Sambata, 14 noiembrie, cu o luna inainte de Conferinta Natiunilor Unite privind mediul, de la Copenhaga, presedintele Francez, Nicholas Sarkozy, l-a primit pe omologul sau brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. Cei doi presedinti au adoptat o pozitie comuna privind schimbarile climatice, amintind ca subiectul in cauza este una dintre provocarile „cele mai urgente” si…

    Citește mai departe

    Domeniul energiilor regenerabile, ignorat de majoritatea

    Factorii de decizie in privinta dezvoltarii domeniului energiilor regenerabile au atitudine de detasare fata de acest sector, fiind preocupati de alte subiecte, a declarat recent Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei patronale Surse noi de energie, (SUNE/APSNE), in deschiderea Forumului destinat sectorului surselor regenerabile, care a fost gazduit recent de Palatul Parlamentului. „Din punctul nostru de vedere,…

    Citește mai departe

    Recolamp: Becurile economice nu sunt biodegradabile si trebuie reciclate in mod controlat

    Becurile economice nu sunt biodegradabile si trebuie reciclate in mod controlat, printr-un proces complex, astfel incat mediul inconjurator sa fie protejat, iar materialele utile sa se intoarca in circuitul economic, a anuntat, luni, organizatia Recolamp. „Becurile economice arse sau defecte trebuie depozitate in locuri special amenajate si nu aruncate la gunoi. Substantele atat de necesare…

    Citește mai departe

    Cladirile trebuie sa fie mai performante din punct de vedere energetic

    Cladirile au un potential enorm in combaterea schimbarii climatice si siguranta aprovizionarii cu energie prin posibilitatea reducerii consumului energetic. Deputatii europeni de la Comisia pentru Industrie, cercetare si energie cer ca toate cladirile construite dupa 2019 sa isi produca local toata energia pe care o consuma. Cele 160 de milioane de cladiri europene sunt responsabile…

    Citește mai departe

    Raport: Incalzirea globala ar putea duce la conflicte pentru apa si hrana, intre marile puteri

    Viitor sumbru pentru omenire. Un raport dat publicitatii de cotidianul britanic „The Times” si citat de Evenimentul Zilei arata ca incalzirea globala ar putea duce la conflicte intre marile puteri, pentru resurse strategice noi. Intre acestea, nu mai este vorba despre petrol sau zacaminte minerale: cele mai importante sunt apa potabila si hrana. Apa potabila…

    Citește mai departe

    A venit timpul sa renuntam la becurile incandescente

    Becurile traditionale, cu incandescenta, vor disparea treptat de pe piata, intre septembrie 2009 si 2012, conform unui plan aprobat saptamana trecuta de Comisia pentru Mediu de la Parlamentul European. Alternativele la vechile becuri sunt lampile cu halogen sau cele fluorescente, care consuma putina energie. Becurile incandescente consuma foarte multa energie, folosind numai 5% din aceasta…

    Citește mai departe

    Incalzirea Globala

    Schimbarile climaterice au loc mai repede decat se credea initial.Un nou raport din partea WWF(World Wide Fund for Nature) arata ca schimbarea climei se intampla mai repede decat anticipasera oamenii de stiinta initial. Raportul arata ca trebuie sa actionam la scara globala pentru a preveni efectele climatice devastatoare ca de exemplu furtuni mult mai dese…

    Citește mai departe