Lafarge incepe constructia unei statii de co-procesare a deseurilor solide

Lafarge incepe constructia unei sta?ii de co-procesare a de?eurilor solide
Lafarge incepe constructia unei statii de co-procesare a deseurilor solide
Lafarge incepe constructia unei statii de co-procesare a deseurilor solide

Lafarge Romania a inceput constructia proiectului unei statii de co-procesare deseuri solide municipale si utilizarea lor ca si combustibili alternativi in procesul de fabricatie, in vederea eficientizarii productiei de ciment, un proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Valoarea totala a proiectului ce va fi implementat in fabrica de ciment Lafarge din Medgidia este de 40,8 milioane de lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil reprezinta 15,7 milioane lei (13,5 mil. lei provenind din FEDR si 2,19 mil. lei din bugetul national). Durata de realizare a investitiei este de 19 luni, timp in care se vor crea noi locuri de munca, proiectul contribuind la cresterea competitivitatii economice a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

Lafarge Romania deruleaza acest proiect in cadrul “Polului National de Competitivitate in Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricatie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi – MEDGreen”, in parteneriat cu ECO GEST SA si APOLLO ECOTERM SRL, cu implicarea Primariei Municipiului Medgidia. Co-procesarea este o metoda de valorificare a deseurilor, recunoscuta la nivel european drept una dintre cele mai bune practici de eficientizare a utilizarii resurselor, prin acest proces avand loc simultan atat reciclarea, cat si folosirea energiei din deseuri.

”Noua investitie de la Medgidia consta in constructia unei instalatii care reduce clorul din gazele de ardere, permitand cresterea procentului de combustibil alternativ utilizat si care determina, astfel, scaderea emisiilor ca urmare a procesului de fabricare a cimentului”, declara Costin Borc, Country CEO Lafarge Romania. ”Nu este doar o investitie industriala, ci se creeaza un pol de competitivitate in regiune care creste competitivitatea industriei romanesti. Odata cu eficientizarea productiei de ciment contribuim la Strategia Nationala de Management al deseurilor si la atingerea tintelor de reciclare asumate de Romania in cadrul strategiei 2020 in domeniul mediului.”

Co-procesarea deseurilor contribuie la conservarea resurselor naturale neregenerabile prin reducerea consumului de combustibili fosili si ofera servicii ecologice pe termen lung de valorificare a deseurilor prin parteneriate cu operatori din domeniu, creand sinergii cu alte sectoare industriale si economice.

”Prin derularea acestei investitii, alaturi de partenerii nostri Eco Gest si Apollo Eco Term, urmarim sa facem inca un pas pentru indeplinirea obiectivului nostru, acela de a contribui la cladirea de comunitati mai puternice si consolidarea unor practici de dezvoltare durabila a acestora”, adauga Costin Borc. ”Demonstram astfel ca suntem promotorii principiilor ecologiei industriale, incheierea ciclului de viata al produselor putandu-se realiza prin valorificarea deseurilor ca sursa de energie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *