Cladirile trebuie sa fie mai performante din punct de vedere energetic

Cladirile au un potential enorm in combaterea schimbarii climatice si siguranta aprovizionarii cu energie prin posibilitatea reducerii consumului energetic. Deputatii europeni de la Comisia pentru Industrie, cercetare si energie cer ca toate cladirile construite dupa 2019 sa isi produca local toata energia pe care o consuma.
eficienta energetica
Cele 160 de milioane de cladiri europene sunt responsabile pentru 40% din totalul de energie consumat in Uniunea Europeana. In plus, acestea contribuie substantial la emisiile de gaze cu efect de sera.

Reforma Directivei privind performanta energetica a cladirilor – lansata de Comisia Europeana in noiembrie anul trecut – ofera europenilor solutii pentru optimizarea eficientei energetice a propriilor case. Se estimeaza ca noile reguli vor duce la reducerea consumului de energie cu 5-6% si la scaderea emisiilor de CO2 cu 5% in UE pana in 2020.

Cladiri ecologice din 2019

Un raport al romancei social-democrate Silvia-Adriana Ticau – adoptat in Comisia pentru Industrie, cercetare si energie pe 31 martie – cere Comisiei Europene ca pana la 30 iunie 2010 sa prezinte propuneri legislative pentru o metodologie comuna de definire a cladirilor ale caror emisii de dioxid de carbon si consum de energie primara sunt scazute sau egale cu zero.

In acelasi timp, raportoarea cere statelor membre sa fixeze obiective nationale pentru performanta energetica a cladirilor existente si sa se asigure ca, pana la 31 decembrie 2018, toate cladirile noi produc local energia pe care o consuma (cu ajutorul panourilor solare sau al pompelor de caldura).

Sprijin financiar pentru promovarea cladirilor eficiente

Deputatii europeni de la Comisia pentru Industrie, cercetare si energie propun crearea unui Fond pentru Eficienta Energetica, ce urmeaza sa finanteze proiecte private sau publice de optimizare a eficientei energetice a cladirilor.

In plus, acestia doresc crearea unui site european care sa contina toata legislatia din domeniu si reduceri de TVA pentru bunurile si serviciile ce contribuie la ameliorarea eficientei energetice.

Sursa: Parlamentul European

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente