RABO: Cum poate fi scazut consumul de energie al cladirilor?

Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al cladirilor

La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei din data de 27 ianuarie 2016, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata, potrivit unui comunicat al MDRAP, dat publicitatii vineri, 29 ianuarie 2016. Vasile Dincu, viceprim-ministru: „Am propus colegilor din Guvern o…

Citește mai departe
Strategia Energetic? a României va fi lansat? în dezbatere public? dup? alegeri

Strategia Energetica a Romaniei va fi lansata in dezbatere publica dupa alegeri

Departamentul pentru Energie va lansa in dezbatere publica dupa alegeri Strategia Energetica a Romaniei, pentru ca documentul sa nu fie utilizat in scopuri electorale, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un seminar de profil. „Am finalizat jumatate, adica doua din cele patru capitole ale strategiei, dar o sa asteptam pana dupa alegeri…

Citește mai departe

Consumul final de electricitate in primele doua luni ale acestui an a scazut cu 0,3% fata de perioada similara din 2013

Consumul final de electricitate in primele doua luni ale acestui an a scazut cu 0,3% fata de perioada similara din 2013, ajungand la 8,74 miliarde kWh, in timp ce exporturile de energie electrica au crescut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Exportul de energie electrica a fost de 885,6 milioane kWh, in crestere cu…

Citește mai departe
C?rbunele, resursa viitorului. Dezbatere la nivel înalt pe tema relans?rii industriei miniere

Carbunele, resursa viitorului. Dezbatere la nivel inalt pe tema relansarii industriei miniere

Ziarul PUTEREA organizeaza astazi, la Hotel Pullman din Capitala, Sala New York, cu incepere de la ora 10.00, un eveniment special dedicat industriei energetice. Conferinta, cu tema „Carbunele – trecut, prezent si viitor in industria energetica”, va dezbate subiecte de actualitate din sectorul minier, referitoare la o noua strategie de exploatare a acestei resurse naturale,…

Citește mai departe

Peste trei mii de panouri fotovoltaice vor fi instalate in Navodari

Orasul Navodari va derula proiectul ,,Modernizarea si Reabilitarea de Noi Capacitati de Producere a Energiei Electrice pentru Iluminatul Public”. Potrivit Primariei Navodari, proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar contractul este in valoare de aproape 32 de milioane de lei, din care mai mult de jumatate reprezinta fonduri nerambursabile. Proiectul are in…

Citește mai departe

    Masini electrice vs. masini benzina vs. masini diesel. Care merita?

    Agentia pentru Mediu si Resursele Energetice din Franta (ADEME) a comandat un studiu privind impactul masinilor electrice asupra mediului, care incearca sa ia in considerare toti factorii, de la procesul de productie al masinilor si bateriilor pana la poluarea rezultata in urma producerii curentului electric. Concluziile lor le-am rezumat in continuare. STUDIU: masini electrice vs….

    Citește mai departe
    ANRE: "Bonusul pentru cogenerare ar putea sc?dea cu 35-40%"

    ANRE: „Bonusul pentru cogenerare ar putea scadea cu 35-40%”

    Costurile tuturor consumatorilor de energie cu bonusul pentru cogenerare (n.r. centralele care produc simultan energie electrica si termica) ar putea scadea, anul viitor, cu aproximativ 35-40%, ne-a declarat Emil Calota, vicepresedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie). Domnia sa ne-a explicat: „Legea in vigoare, care instituie acest sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta permite analizarea de…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    Bonusul pentru sprijinirea productiei de energie in cogenerarea de inalta eficienta ne-a adus 27 de centrale noi

    Investitiile in domeniu au fost stimulate, dar consumatorii inca mai asteapta preturi competitive pentru energie Fiecare consumator de energie din tara noastra plateste, din 2011, o taxa suplimentara numita bonus pentru cogenerarea de inalta eficienta. Taxa este aplicata si exportatorilor de electricitate. Valoarea acestei taxe pe facturi variaza in functie de consumul de energie si…

    Citește mai departe
    Google si Microsoft investesc in energie eoliana

    Productia de energie a eolienelor s-a dublat in primele cinci luni ale anului si a ajuns la o pondere de 8,8%.

    Productia din centralele electrice eoliene in primele cinci luni s-a ridicat la 2.158,8 milioane KWh, in crestere cu 1.107,9 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent, scrie energyreport.ro. Ponderea acestei resurse a ajuns la 8,8% din resursele de energie electrica in perioada ianuarie – mai, indica Institutul National de Statistica (INS). Printre schimbarile…

    Citește mai departe

    OMV nu crede in verde: Chiar si in 20 de ani petrolul si gazele vor fi dominante.

    Petrolul si gazele naturale vor continua sa fie sursele energetice dominante pe termen lung, la nivelul anului 2035 mai bine de jumatate din cererea de energie primara din Uniunea Europeana si Turcia fiind acoperita prin intermediul hidrocarburilor. Ponderea carbunelui va continua sa scada, energia nucleara se va mentine la un nivel constant, singurele cresteri urmand…

    Citește mai departe

    Prima manastire din tara dotata cu sisteme ecologice de incalzire solara

    Manastirea „Sfanta Treime” din localitatea prahoveana Parepa este primul lacas de cult din Romania care foloseste pompe de caldura cu energie geotermala, gratie unei donatii realizate de catre importatorul si distribuitorul de produse electrocasnice Gorenje Romania si de catre firma Pecef Tehnica. Pompele pot fi utilizate pentru producerea de apa calda menajera si pentru incalzire….

    Citește mai departe

    Pana in 2030, independenta energetica a Romaniei se va reduce, iar importurile vor ajunge la 40-50%

    Independenta energetica a Romaniei se va reduce, iar importurile vor ajunge pana la 40-50% in 2030, din cauza cererii mai mari de energie primara si a declinului natural al productiei interne de hidrocarburi, potrivit estimarilor OMV Petrom pentru urmatorii ani. „Consumul de titei si gaze va continua sa creasca si va reprezenta aproximativ 60% din…

    Citește mai departe

    Productia din centralele electrice eoliene a fost in primele patru luni in crestere de 2,2 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent

    Productia din centralele electrice eoliene a fost in primele patru luni de 877,2 milioane KWh, in crestere de 2,2 ori, respectiv cu 476,2 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat vineri INS. Productia din termocentrale a fost de 11,59 miliarde KWh, in crestere cu 350,4 milioane KWh (3,1%). Productia din hidrocentrale…

    Citește mai departe

    In primul trimestru al acestui an, resursele de energie primara au scazut cu 16,0%

    In primul trimestru al acestui an, resursele de energie primara au scazut cu 16,0%, iar cele de energie electrica s-au redus cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor remise de Institutul National de Statistica. Principalele resurse de energie primara in primul trimestrul, au totalizat 10503,8 mii tone echivalent petrol (tep), in…

    Citește mai departe

    Energia eoliana scoate din incurcatura sistemul energetic national

    Energia eoliana scoate din incurcatura sistemul energetic national, asigurand o cota deloc de neglijat din consumul national. Seceta puternica a afectat semnificativ productia de energie electrica la nivel national, astfel ca, in aceste zile, Romania inregistreaza un sold negativ in ceea ce priveste schimburile cu energie electrica, e drept, foarte mic. Fara energia eoliana, deficitul…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    Resursele de energie primara au crescut cu 5,8% iar cele de energie electrica cu 10,1% in primele cinci luni ale anului

    Principalele resurse de energie primara au totalizat, in primele cinci luni ale anului, 14.699,2 mii tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Dintre acestea, productia interna a insumat 9.790,6 mii tep, in crestere cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului…

    Citește mai departe

    Comisia Europeana spune stop risipei de energie

    Un nou pachet pentru cresterea eficientei energetice a fost lansat saptamana trecuta de Comisia Europeana, de data asta el putand sa devina obligatoriu Alarmata de cresterea preturilor la combustibili sI de un grad tot mai ridicat de dependenta de importuri, Uniunea Europeana incearca sa-si ajusteze consumurile energetice in primul rand pe seama economisirii. Romania, care…

    Citește mai departe

    Resursele de energie electrica sunt in crestere cu 1.966 milioane KWh (+9,7%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2010

    Principalele resurse de energie primara au totalizat, in primele patru luni ale anului, 11,45 milioane de tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Productia interna a insumat 7,89 milioane tep, in crestere cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent iar importul a fost de 3,559…

    Citește mai departe

    Petrol, dolari, datorii

    Prin 1973 a mai fost o criza a petrolului care s-a lasat cu cresteri „nesimtite” de preturi. Asemenea „furtuni”  isi au si ele ciclul lor natural. In 1973, criza a fost generata de cererea de petrol care crestea accelerat, deficitul mare al SUA si razboiul arabo-israelian. Ce avem acum? Cerere in crestere din zona economiilor…

    Citește mai departe

    Resursele de energie primara au scazut in primele 10 luni cu 0,1%, cele de energie electrica au crescut cu 3,4%

    Resursele de energie primara au scazut cu 0,1% in primele zece luni din 2010, iar cele de energie electrica au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 3,4%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS). Principalele resurse de energie primara in perioada ianuarie-octombrie, au totalizat 28,19 miliarde de tone echivalent petrol (tep),…

    Citește mai departe

    Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili

    Potrivit presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetica. Energia regenerabila nu este una ieftina. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricitatii platite de consumatori. Totusi, pe termen lung, energia „verde” ar putea deveni mai ieftina decat cea din combustibili fosili,…

    Citește mai departe

    Consumul de energie a scazut anul trecut in Romania cu 10,5 la suta fata de 2008

    Consumul final energetic a scazut anul trecut la noi in tara cu 10,5 la suta fata de 2008, in special ca urmare a diminuarii cu 27,5 la suta a consumurilor inregistrate in industrie, inclusiv constructii, potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica. Scaderi semnificative au fost inregistrate in industria chimica si industria metalurgica…

    Citește mai departe

    Case pasive – solutie de crestere a eficientei energetice a cladirilor

    Eficienta energetica este primul element al politicii energetice europene resimtit de cetateni. O eficienta energetica sporita poate aduce contributia decisiva pentru obtinerea durabilitatii, competitivitatii si securitatii aprovizionarii. Printre masurile cheie stabilite in documentul „O politica energetica pentru Europa”, propus de Comisia UE in ianuarie 2007, se inscrie si „imbunatatirea rapida a randamentului energetic al cladirilor…

    Citește mai departe