Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili

0
468
Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili
Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili

Potrivit presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetica.

Energia regenerabila nu este una ieftina. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricitatii platite de consumatori. Totusi, pe termen lung, energia „verde” ar putea deveni mai ieftina decat cea din combustibili fosili, a declarat, intr-un interviu acordat EVZ, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti. 

EVZ: Ce impact in pretul electricitatii la consumatorii finali vor avea aceste scheme de sprijin a energiei verzi?

Dan Plaveti: Energia verde are toate sansele sa duca la scumpirea energiei. Cresterea pretului electricitatii la consumatorii finali ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituita prin Legea 220/2008 republicata, in ipoteza unui scenariu de realizare a unor capacitati eoliene care insumeaza 3.600 MW, va fi intre 5 euro/MWh, in anul 2011, si un maxim posibil de 33 euro/ MWh, in 2017. E doar un scenariu, am luat in calcul valorile maxime si nu inseamna neaparat o crestere a pretului la populatie. Impactul va depinde de ce consum de energie va fi la acel moment si care vor fi sursele de productie.

De ce ati luat in calcul doar 3.600 MW?
Am lucrat cu un scenariu, noi credem ca e cel realist. Am analizat cate autorizatii de racordare s-au solicitat, cate autorizatii de infiintare au fost eliberate de ANRE, faptul ca deja din 2017 centralele eoliene nu vor mai beneficia de doua certificate verzi pe MWh. Cred ca, in 2017, teoretic, vom avea deja investitii in tara ca sa ne atingem targetul pentru 2020. Dar depinde foarte mult cum va evolua economia. 

Stiu ca oficialii UE ne-au trimis recent 45 de intrebari pe marginea schemei de sprijin. Care sunt ingrijorarile lor?
Intrebarile lor vizeaza elementele care au stat la baza fundamentarii stabilirii numarului de certificate verzi acordate pe fiecare tip de tehnologie. Aceste elemente sunt, de pilda, costurile inves ti tionale specifice pentru Romania la nivelul anilor 2010, 2015 si 2020, prognoza evolutiei preturilor energiei pe piata angro de electricitate ori a preturilor de tranzactionare a certificatelor verzi pentru urmatorii 10 ani. De asemenea, ei au cerut un studiu care sa arate ca sistemul de promovare nu conduce, per ansamblu, la supracompensarea activitatii de pro ducere a energiei din surse regenerabile.

In legatura cu ce tehnologii mai ales ar putea exista o supracompensare?
Demonstrarea lipsei supracompensarii a fost invocata de CE pentru toate tipurile de surse regenerabile care beneficiaza de suport, dar in special pentru biomasa, microhidrocentrale retehnologizate si centrale eoliene reutilizate. Totusi, e o procedura normala, care tine de procesul de notificare.

Cum argumentati ca producatorii nu vor primi stimulente prea mari?
In urma calculelor facute in functie de tehnologie, autoritatile au apreciat ca rate interne de rentabilitate intre 10-13% sunt rezonabile si vor atrage investitorii, astfel incat sa atingem tinta de 24% consum de energie regenerabila din total consum de energie primara la nivelul anului 2020. 

Cand credeti ca se va aplica legea?
La sfarsitul lunii, tot ce inseamna legislatie secundara in sarcina ANRE se va afla in discutie pe site-ul institutiei. Pentru o parte din reglementarile secundare am avut deja consultari publice. Tot pachetul va intra in vigoare cand schema de promovare din Legea 220 va fi aprobata de CE. Speram cat mai repede. Romania a reusit de doua ori performanta de a adopta Legea fara notificarea in prealabil a schemei-suport. 

De ce sunt importante aceste investitii?
Pe termen lung, peste 10-20 ani, combustibilii fosili vor deveni tot mai scumpi, pentru ca resursele se reduc, iar consumul creste. Chiar daca sunt mai scumpe acum, tehnologiile „verzi” devin tot mai ieftine, iar la un moment dat energia regenerabila va fi mai ieftina decat combustibilii fosili. In plus, va fi o sursa alternativa la importurile de energie. 

„Din punctul de vedere al sigurantei energetice, pentru noi este important sa avem aceste surse alternative de energie. Toata Europa cauta variante de reducere a dependentei de importul de gaze.”,
DAN IULIUS PLAVETI, presedintele ANRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.