Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist

Vocea Americii: Romania ar putea incepe exploatarea gazelor de sist in 2020

Criza politica din Ucraina, incluzand disputa cu Rusia asupra livrarilor de gaz natural rusesc, a constrand multe tari europene sa-si reconsidere dependenta energetica fata de Moscova, iar unele dintre acestea studiaza noi optiuni de extragere a gazelor pe plan local, intre care controversata extragere a gazelor de sist prin fracturare hidraulica, noteaza Vocea Americii intr-un…

Citește mai departe
UE: România figureaz? printre ??rile ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protec?ia mediului

Razvan Nicolescu: In 2020 vom exporta gaze si energie electrica. Scenariul nu include exploatarea gazelor de sist

Romania ar putea exporta in 2020 o parte din productia de gaze naturale si energie electrica, reusind astfel sa reduca o parte din dependenta Europei fata de Rusia. Scenariul din strategia de obtinere a independentei energetice pana in 2020 se bazeaza doar pe resursele din Marea Neagra si nu pe potentialul exploatarii gazelor de sist,…

Citește mai departe
Reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod? vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca negocierile cu partea chineza sunt avansate in privinta a patru mari proiecte in domeniul energiei – reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, termocentrala de la Rovinari si reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. „Unele proiecte sunt in stare…

Citește mai departe
Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?

Noi surse de energie pentru Polonia si Romania – un obiectiv strategic

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Varsovia, ca pentru Polonia si Romania identificarea de noi surse de energie inseamna un obiectiv strategic care ar aduce independenta si securitate energetica celor doua tari. ”Pentru Romania, ca si pentru Polonia, este esentiala coordonarea noastra la nivelul politicilor europene, am facut acest lucru natural, chiar in cadrul…

Citește mai departe
Azerbaidjan acuz? Europa de e?ecul proiectului Nabucco

Azerbaidjan acuza Europa de esecul proiectului Nabucco

Valeh Aleskerov, vicepresedintele Parlamentului azer (Milli Medjlis), presedintele Comisiei parlamentare pentru resurse naturale, energetica si ecologie, i-a acuzat de ignoranta pe unii membri ai Parlamentului European cu privire la proiectul Nabucco. El a facut aceasta afirmatie la sedinta Comisiei pentru securitate energetica Evronest de la Baku, anunta APA. Aleskerov si-a exprimat astfel protestul fata de…

Citește mai departe

Regenerabilele vor fi mai ieftine decat combustibilii fosili

Potrivit presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetica. Energia regenerabila nu este una ieftina. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricitatii platite de consumatori. Totusi, pe termen lung, energia „verde” ar putea deveni mai ieftina decat cea din combustibili fosili,…

Citește mai departe
Moldova ader? la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficien?? Energetic?

Siguranta aprovizionarii cu energie electrica

Comisia Europeana a adoptat o strategie vizand securitatea energetica a UE si sprijinirea cresterii economice in deceniul urmator. „Energie 2020 ” este un plan care vizeaza reducerea consumului energetic, stimularea competitivitatii pietei si garantarea aprovizionarii. In acelasi timp, isi propune sa contribuie la indeplinirea obiectivelor legate de schimbarile climatice si la coordonarea negocierilor cu furnizorii….

Citește mai departe
Strategia energetic? a României, finalizat? anul acesta

CE a adoptat strategia energetica a UE pentru deceniul urmator

„Energie 2020” este un plan care vizeaza reducerea consumului energetic, stimularea competitivitatii pietei si garantarea aprovizionarii. In acelasi timp, isi propune sa contribuie la indeplinirea obiectivelor legate de schimbarile climatice si la coordonarea negocierilor cu furnizorii. Se estimeaza ca nevoile energetice vor creste rapid odata cu iesirea din criza. De aceea, strategia urmareste sa previna…

Citește mai departe
Investitii de 1.000 mld. euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani

Noua strategie energetica a UE: Investitii de 1.000 mld. euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei „Energie 2020”, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor…

Citește mai departe

Iranul dezminte construirea unei instalatii secrete de imbogatire a uraniului

Directorul programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a dezmintit vineri informatiile furnizate de o formatiune de opozitie iraniana, Organizatia Mujahedinilor Poporului, privind construirea unei noi instalatii nucleare secrete pentru imbogatirea uraniului. „Nu avem asemenea instalatii destinate imbogatirii uraniului”, a declarat Salehi, directorul Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), citat de agentia de presa Mehr. Salehi…

Citește mai departe

Cele doua companii care vor fi infiintate in urma reorganizarii energetice vor avea nevoie de circa 6 miliarde de euro

Sectorul energetic din Romania se afla la un pas de marea reorganizare, avand in vedere ca dezbaterile pe marginea strategiei energetice au ajuns la final. Pe scurt, toate societatile de stat producatoare de energie vor fi comasate in doua mari companii. Fata de proiectul initial, varianta actuala exclude din componenta societatilor distribuitorul de energie Electrica…

Citește mai departe

Masuri care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica

Bucuresti, 17 septembrie- Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) au semnat astazi o scrisoare de pozitie privind masurile care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica. Documentul, intitulat „Romania si…

Citește mai departe

Securitatea energetica: prevenirea crizelor viitoare si extinderea capacitatii de stocare

Potrivit deputatilor trebuie intreprins mai mult pentru prevenirea perturbarilor de livrare cu gaz, iar mecanismul de alerta rapida (care s-a dovedit a fi ineficient in criza Rusia-Ucraina) trebuie revizuit. Acestia sustin necesitatea extinderii capacitatii de stocare si imbunatatirea interconectarilor. Parlamentul European a reiterat solicitarea sa de creare a unei politici externe comune pentru securitate energetica….

Citește mai departe

Uniunea Europeana are nevoie de o politica de energie fara carbon pana la jumatatea secolului

Comisia Europeana a eliberat saptamana trecuta „Planul de actiune pentru securitatea energetica si solidaritate” care trateaza unele din lacunele actualei politici energetice si de clima a UE, cum ar fi nevoia de a intari eficienta energetica si de a facilita accesul la energiile regenerabile. Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat…

Citește mai departe