Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice

Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice
Constantin Nita: Negocieri avansate cu China in privinta a patru mari proiecte energetice

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca negocierile cu partea chineza sunt avansate in privinta a patru mari proiecte in domeniul energiei – reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, termocentrala de la Rovinari si reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva.

“Unele proiecte sunt in stare avansate de negociere si speram ca in cursul anul viitor sa fie semnate contractele. Acele contracte sunt evaluate la peste cinci miliarde de euro- partea chineaza, restul fiind participatia romaneasca”, a afirmat ministrul in cadrul Forumului Europa Centrala si de Est-China.

Acesta a precizat ca vor fi respectate regulile europene referitoare la transparenta. “Vreau sa precizez ca toate aceste proiecte urmeaza calea transparenta, cea care este stabilita de Uniunea Europeana. Partea chineza, in inteligenta sa, a acceptat modul acesta de lucru transparent”, a precizat Nita.

Constantin Nita a mai afirmat ca viitoarele proiecte sunt deschise tuturor invesitorilor, insa “in acelasi timp, sper ca investitiile chineze in Romania vor reprezenta cartea castigatoare a Chinei in Europa”.

Ministrul sustine ca nu doar cele patru proiecte sunt negociate cu partea chineza. “Sunt proiecte extrem de importante si nu sunt ultimele. Sunt inceputul, pentru ca mai avem proicte care vor fi discutate cu partea chineaza”. “Vrem sa ne indeplinim obiectivul de securitate energetica si, in acelasi timp, sa devenim exportator de energie. (…)Unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea unei burse regionale de energie electrica si de gaze”, a adaugat ministrul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente