BirdLife International: Aproape 200 de specii de pasari sunt in pericol critic de disparitie!

BirdLife International: Aproape 200 de specii de pasari sunt in pericol critic de disparitie!
BirdLife International: Aproape 200 de specii de pasari sunt in pericol critic de disparitie!

Un numar de 197 de specii de pasari sunt incluse in categoria “in pericol critic de disparitie” pe lista rosie pentru anul 2013 cu speciile amenintate, intocmite de BirdLife International, grup de asociatii de protectie a pasarilor.

In comunicatul difuzat luni de organizatia Natagora se arata ca, din cele 10.065 de specii cuprinse in editia 2013 a listei, cele 197 de specii amenintate de disparitie reprezinta un record neatins pana astazi, scrie Agerpres.

“Disparitia habitatului, reconversiile agricole, speciile invazive si schimbarile climatice constituie principalele amenintari. Daca aceste probleme nu sunt abordate serios, lista va deveni tot mai lunga”, spune Leon Bennum, director al departamentului de stiinta, politica si informare al BirdLife.

Speciile de pe lista rosie sunt impartite in opt categorii de amenintare, in functie de evolutia, marimea si repartizarea geografica a populatiilor de pasari. Categoria “in pericol critic de disparitie” este cea mai apropiata de extinctia totala in natura si se apreciaza ca o specie din opt este in prezent amenintata (in categoriile ‘in pericol critic de disparitie’, ‘in pericol’ si ‘vulnerabil’), arata BirdLife.

Desi cifrele sunt alarmante, exista si evolutii pozitive, mentioneaza Natagora. “Doua specii de albatros – una din cele mai amenintate familii de pasari de pe planeta – sunt de acum considerate ca fiind expuse la un risc mai mic de disparitie, dupa ce populatia a crescut”, mai arata asociatia.

BirdLife a inclus proiecte prioritare intr-un program de prevenire a disparitiei unor specii de pasari, iar asociatiile locale desfasoara actiuni concrete pentru salvarea a circa 60 dintre cele mai amenintate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente