Conferinta internationala pe tema securitatii energetice si schimbarilor climatice

Oficiali din Comisia Europeana, Consiliul Uniunii Europene si din state membre UE din domeniul energiei au discutat timp de trei zile, la Bucuresti, despre securitatea energetica a UE si interdependentele de mediu, sustine Rompres.
La deschiderea celei de-a 911-a Conferinta Wilton Park, care are ca tematica „Securitatea energetica in Uniunea Europeana: inderdependente de mediu si contextul Marii Negre” participa si presedintele Traian Basescu. De asemenea, la dezbateri sunt prezenti cercetatori din domeniul securitatii energetice si schimbarilor climatice, reprezentanti ai agentiilor internationale din domeniu, precum si reprezentanti ai mediului privat.
Securitatea energetica europeana depinde de modul in care Uniunea Europeana se implica in zona Marii Negre si dincolo de aceasta, in Marea Caspica, a declarat, presedintele Traian Basescu, in deschiderea conferintei. „Este o regiune vitala pentru diversificarea surselor de energie. In viziunea Romaniei, gazoductul Nabucco este o prioritate a politicii de securitate europene. (…) Sustinem construirea la Constanta a unui terminal de gaz lichefiat care poate aduce o contributie importanta la securitatea energetica a Marii Negre”, a afirmat seful statului.
”Importanta crescanda a regiunii Marii Negre, ca zona de tranzit a energiei, din Asia Centrala si Orientul Mijlociu catre Uniunea Europeana, va fi una dintre principalele teme abordate la conferinta. In cadrul dezbaterilor vor fi analizate o serie de modalitati in care poate fi utilizata initiativa „Sinergia Marii Negre”, pentru proiecte de cooperare sectoriala intre Uniunea Europeana si regiunea Marii Negre, mai ales in domeniile energiei si al mediului”, se arata in comunicatul transmis de organizatori.
Participantii vor lua in discutie si scenariile cu privire la evolutia aprovizionarii cu energie din Federatia Rusa, precum si Planul de Actiune pentru securitate energetica si schimbari climatice, prezentat de Comisia Europeana in ianuarie 2008, in vederea cresterii securitatii energetice a UE si a reducerii emisiilor de carbon.
Potrivit MAE, initiativa Romaniei de a aduce la Bucuresti conferinta Wilton Park a pornit de la faptul ca subiectele de pe agenda lucrarilor coincid cu unele dintre prioritatile Romaniei de politica externa si de securitate nationala: strategia externa a UE in domeniul energiei, importanta strategica a imbunatatirii cooperarii in regiunea Marii Negre si promovarea unor proiecte de implementare a Sinergiei Marii Negre.
Conferinta este organizata de renumita agentie britanica Wilton Park, in colaborare cu MAE si fundatia EURISC. Wilton Park, agentie independenta a ministerului britanic de externe (Foreign & Commonwealth Office), organizeaza aceste conferinte inca din 1946, cu scopul de a aduce la masa discutiilor oameni de decizie si formatori de opinie din toata lumea. (A.B.)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente