Studiu: poluarea le impiedica pe albine sa gaseasca florile

Poluarea submineaza abilitatea albinelor si a altor insecte de a gasi florile cu ajutorul mirosului, punand astfel in pericol procesul esential al polenizarii, conform unui nou studiu, preluat de Washington Post.
Descoperirea oamenilor de stiinta de la Universitatea din Virginia, SUA, ar putea ajuta la dezlegarea misterului care inconjoara actuala criza a polenizarii ce afecteaza o varietate extinsa de culturi. Cercetatorii incearca sa determine cauzele pentru care populatia de albine si bondari se afla intr-o scadere dramatica in SUA si alte tari ale lumii, iar noul studiu indica faptul ca emisiile toxice de la centralele electrice si automobile joaca un rol important in disparitia insectelor.
Autorii studiului au folosit un model matematic pentru a determina felul in care parfumul florilor calatoreste cu vantul si cat de repede poate fi distrus de poluantii cu care intra in contact.
In urma calculelor, s-a ajuns la concluzia ca inainte de secolul al XIX-lea mirosul florilor putea calatori intre 1km si 1,2km. Astazi, insa, in regiunile intens poluate, parfumul floral nu mai poate fi simtit de insecte decat de la cel mult 300 de metri.
„De aici avem toate aceste probleme. In plus, impactul poluarii asupra activitatii de polenizare este mult mai pronuntat in timpul verii”, a declarat unul dintre autorii studiului.
Acest fenomen declanseaza un ciclu nefast in care insectele polenizatoare intampina probleme in gasirea hranei, motiv pentru care populatia lor intra in declin. In acelasi timp, procesul de polenizare este incetinit, impiedicand plantele cu flori, printre care multe dintre cele care produc fructe si legume, sa se prolifereze. (A.B.)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente