Azerbaidjan acuza Europa de esecul proiectului Nabucco

0
449
Azerbaidjan acuz? Europa de e?ecul proiectului Nabucco
Azerbaidjan acuză Europa de eşecul proiectului Nabucco
Azerbaidjan acuza Europa de esecul proiectului Nabucco
Azerbaidjan acuza Europa de esecul proiectului Nabucco

Valeh Aleskerov, vicepresedintele Parlamentului azer (Milli Medjlis), presedintele Comisiei parlamentare pentru resurse naturale, energetica si ecologie, i-a acuzat de ignoranta pe unii membri ai Parlamentului European cu privire la proiectul Nabucco. El a facut aceasta afirmatie la sedinta Comisiei pentru securitate energetica Evronest de la Baku, anunta APA.

Aleskerov si-a exprimat astfel protestul fata de unele declaratii ale deputatilor europeni, referitoare la proiectul amintit.

„In ultimul timp, auzim ca unii politicieni europeni si membri ai Parlamentului European tot declara ca proiectul Nabucco nu a fost realizat pentru ca Azerbaidjanul nu le da garantii ca va pompa prin conducta Nabucco 30 de miliarde de metri cubi pe an. Este o afirmatie falsa. Cand a aparut acest proiect, nu se punea problema tranzitului pentru gazele azere. De aceea, sa acuzi acum Azerbaidjanul de acest lucru este o dovada de ignoranta”, a declarat el.

Valeh Aleskerov a mentionat ca nu exista niciun risc pentru exportul de gaze din Bazinul Marii Caspice. Azerbaidjanul este pregatit pentru realizarea proiectului Nabucco, dar, pentru acest lucru, este nevoie de sprijin politic din partea Europei.

„In realitate, motivul intarzierii lucrarilor la acest proiect au legatura cu abordarea manifestata de politicienii si expertii europeni. Nabucco avea nevoie de suport politic. Deocamdata, lucrarile se intarzie fiindca nu exista acest sprijin din partea celor de la care il asteptam noi. Trebuie spus deschis ca acest proiect are nevoie de sprijin politic. De exemplu, daca nu ar fi existat sprijinul Rusiei, atunci punerea in exploatare a gazoductului din Marea Baltica ar fi fost imposibila”, a spus el.Aleskerov a spus ca Azerbaidjanul este gata sa exporte energie spre Europa la nivel mare. „Un exemplu in acest sens este darea in functiune a conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan,” a declarat oficialul azer.

Reamintim ca, pentru construirea gazoductului Nabucco, cel care va duce gazele din Marea Caspica spre centrul Europei, prin Turcia si Balcani, s-a constituit consortiul Nabucco Gas Pipeline İnternational GmbH.

In prezent, in consortiul Nabucco Gas Pipeline İnternational GmbH, intra sase companii: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia), RWE Gas Midstream (Germania). Actionarii vor finanta o treime din cheltuieli, restul vor plati diverse organizatii financiare de creditare. Lungimea gazoductului Nabucco va fi de 3900 de km.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.