Iranul dezminte construirea unei instalatii secrete de imbogatire a uraniului

Directorul programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, a dezmintit vineri informatiile furnizate de o formatiune de opozitie iraniana, Organizatia Mujahedinilor Poporului, privind construirea unei noi instalatii nucleare secrete pentru imbogatirea uraniului.
„Nu avem asemenea instalatii destinate imbogatirii uraniului”, a declarat Salehi, directorul Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), citat de agentia de presa Mehr.
Salehi a declarat, totodata, ca „in Iran nu exista nicio instalatie de acest tip, care sa nu fie declarata la Agentia Internationala pentru Energie Atomica” (AIEA).
Soona Samsami, din cadrul Consiliului National al Rezistentei Iraniene (CNRI), si un fost purtator de cuvant al CNRI, Alireza Jafarzadeh, au declarat joi, la Washhington, ca au furnizat informatii Guvernului american, Cogresului Statelor Unite si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) privind construirea unei noi instalatii nucleare secrete de catre regimul de la Teheran.
CNRI este bratul politic al Organizatiei Mujahedinilor Poporului, principala grupare inarmata a opozitiei fata de regimul de la Teheran.
Potrivit acestei formatiuni, construirea instalatiei de la Behjatabad-Abyek (nord-vest de Teheran) a fost inceputa in 2005, la aproximativ 120 de kilometri de capitala iraniana, si ar fi finalizata in proportie de 85 la suta. Instalatia ar fi construita in interiorul unui munte, potrivit aceleiasi surse.
Salehi a adaugat ca pe teritoriul Iranului ar exista „numeroase centre” care utilizeaza materiale nucleare in scopuri medicale sau agricole.
Un oficial american a reactionat cu prudenta fata de aceste informatii, furnizate de opozitia iraniana.
„Acest echipament este in constructie de mai multi ani, iar noi stim despre existenta lui de mai multi ani”, a declarat acest oficial, sub protectia anonimatului.
„In pofida faptului ca exista, in continuare, o anumita ambiguitate cu privire la scopul sau final (…), nu exista, in acest stadiu, motive sa se creada ca este vorba despre o instalatie nucleara”, a continuat el.
„Iranienii incarca material militar si in unele tunele. Oamenii trebuie sa fie prudenti in concluziile lor asupra acestui caz”, a insistat acest oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *