Consumam degeaba o treime din energie

Tara noastra consuma anual in van o treime din energia folosita. Securitatea energetica este una din angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de Comisia Europeana.

Potrivit lui Tudor Constantinescu, presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Romania are un potential de reducere a consumului de energie de 30-35%, incluzand aici energia electrica, cea termica, dar si combustibilii pentru autovehicule. Conform calculelor efectuate de ARCE, daca aceasta cantitate ar fi economisita, Romania nu ar mai fi dependenta de nici o sursa externa, avand astfel asigurata securitatea energetica. In sectorul rezidential se face cea mai mare risipa, 41% din totalul energiei consumate pentru incalzire si pentru apa calda, in transport si comunicatii exista un potential de reducere a consumului prin eficientizare de 31%, sectorul serviciilor poate economisi 14%, iar industria poate contribui cu 13%. „Eficienta energetica trebuie sa constituie prioritatea numarul unu in Romania in fata energiilor regene-rabile”, a declarat Constantinescu, care a mentionat ca Romania si-a asumat o scadere a consumului energetic de 13,5% prin masuri de eficienta energetica in urmatorii noua ani, aceasta fiind cea mai ambitioasa tinta din intreaga Uniune Europeana. „La nivel mondial, presiunea de scadere a consumului prin eficientizarea energetica este mare, iar la nivel comunitar este si mai mare, pentru ca UE si-a propus sa fie un lider mondial in acest sector”, a adaugat presedintele ARCE.

CONSUM.
Conform statistici-lor, in Romania, intensitatea energetica (raportul intre consumul energetic national si produsul intern brut) este de trei ori mai mare decat media UE considerata cu 15 membri. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, „ajustarea struc-turala a economiei, dar si cres-terea eficientei de utilizare a resurselor au determinat o reducere a intensitatii energiei primare de la 0,605 tep (tone echivalent petrol) in anul 2000 la 0,492 tep in anul 2005”, valoa-re de peste doua ori mai mare decat media UE. „Masurile de eficienta energetica sunt cele mai rentabile pentru Romania, gradul de recupe-rare a investitiei este de doi-trei ani, dar ceva trebuie investit la inceput”, a mai precizat Constantinescu.

AVANTAJ. Logica acestor masuri este simpla: din moment ce exista o crestere continua a preturilor internationale la petrol si gaze naturale, aceasta se manifesta si in cresterea tarifelor la utilizator, fie ca vorbim despre pretul unui killowatt ora, gigacalorie, sau un litru de benzina sau motorina. Eficienta energetica va duce, astfel, la scaderea facturilor prin micsorarea consumului. O prima masura in acest sens este obligativitatea etichetarii energetice a cladirilor. Conform reglementarilor, fiecare cladire publica trebuie sa aiba afisat certificatul energetic, care arata consumul de energie din cladirea respectiva, iar pentru cele private, din 2009 vor fi obligatorii aceste certificate energetice daca se doreste inchirierea sau vanzarea imobilului. „Este asemanator cu certificarea energetica a electrocasnicelor, in timp consumatorii au invatat care sunt cele consumatoare sau nu si au reactionat”, a precizat Constantinescu. Pentru izolarea termica a locuintelor, bugetul de stat contribuie cu 34%, bugetele locale contribuie cu 33%, iar asociatiile de proprietari vor completa restul.

Subventii pentru consumatori „verzi”

Romania ar putea acorda subventii consumatorilor de energie care investesc in resurse alternative. Ministerul Economiei si ARCE coordoneaza un studiu, finantat din fonduri PHARE si derulat de o firma daneza de audit, care are ca scop gasirea unor masuri fiscale pentru sprijinirea proiectelor de eficienta in domeniul energiei. „Un exemplu de astfel de masura ar fi subven-tiile acordate de unele state europene pentru consumatorii care doresc sa foloseasca panouri solare. In Romania, tinand cont de puterea scazuta de cumparare si nivelul redus de informare a populatiei pe tema eficientizarii consumului de energie, astfel de subventii ar duce la stimularea industriei in sectorul resurselor energetice alternative”, a afirmat Constantinescu. El a mentionat ca in Belgia, care nu e o tara cu multa expunere solara, statul acorda o subventie de 50% din pretul panourilor. Conform presedintelui ARCE, eficientizarea energetica nu inseamna doar scaderea consumului in conditia mentinerii aceluiasi standard de confort, ci trebuie efectuata pe intregul lant: de la extractia carbunelui, urniului, petrolului sau gazelor, care trebuie efectuata cu o buna productivitate, la producerea energiei in termocentrale sau centrale electrotermice pe cogenerare cu un randament ridicat si pana la distribuirea fara pierderi in retea.

Regenerabilele sunt mai scumpe

Preturile la energia electrica produsa din surse regenerabile sunt mai ridicate decat cele produse prin alte tipuri de insta-latii. „Utilizarea energiei regene-rabile duce la cresterea pretului la consumator, pentru ca are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autoritatile”, a afirmat ieri si Anton Vladescu, director in Transelectrica. El a mai spus ca in tara noastra exista o mare presiune pe realizarea de parcuri eoliene, insa rata anuala de utilizare este in jurul a 20%, pe cand in cazul unei termocentrale, dar care polueaza, este de 50%. Conform lui Dan Preotescu, director in cadrul Transelectrica, aceste costuri mai mari se vor regasi in factura consumatorilor. Anuntul survine la doua zile dupa ce compania Iberdrola Renovables, cel mai mare producator mondial de energie din surse regenerabile, a anuntat achizitionarea a 50 de licente pentru parcuri eoliene, insumand 1.600 de MW in Dobrogea. Acestia cumuleaza aproximativ 10% din totalul capacitatii instalate din Romania sau 25% din puterea Hidroelectrica, cel mai mare producator verde din tara. Eficientizarea energetica devine cu atat mai importanta, scaderea consumului casnic de energie scumpa si inlocuirea acesteia cu energie produsa gratis de propriile panouri solare putand scadea semnificativ facturile platite.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *