Securitatea energetica: prevenirea crizelor viitoare si extinderea capacitatii de stocare

energetica.jpgPotrivit deputatilor trebuie intreprins mai mult pentru prevenirea perturbarilor de livrare cu gaz, iar mecanismul de alerta rapida (care s-a dovedit a fi ineficient in criza Rusia-Ucraina) trebuie revizuit. Acestia sustin necesitatea extinderii capacitatii de stocare si imbunatatirea interconectarilor.

Parlamentul European a reiterat solicitarea sa de creare a unei politici externe comune pentru securitate energetica.

Nabucco si Desertec

Printre prioritatile Parlamentului se afla conectarea Uniunii Europene la noi resurse de gaz din Orientul Mijlociu si regiunea Caspica, fara a depinde de o singura companie sau de un gazoduct. Proiectul Nabucco va contribui la reducerea dependentei fata de livrarile cu gaz rusesc, iar initiativa industriala DESERTEC va utiliza vastul potential reprezentat de energia solara in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Consolidarea eficacitatii Retelei de corespondenti in domeniul securitatii energetice (NESCO) ar putea ajuta la prevenirea in viitor potentialele probleme de aprovizionare cu energie, se arata in rezolutie. Deputatii saluta acordul privind finantarea proiectelor de infrastructura ca parte a Planului european de redresare economica (250 de milioane de euro) si ideea de a oferi Europei o noua „superretea” europeana de gaze si electricitate.

Incercari de preluari ostile

Comisiei i se solicita sa ia masuri imediate impotriva unor incercari ostile ale unor „entitati straine netransparente” de preluare a altor entitati de pe piata energetica a UE, precum recenta achizitie de catre compania Surgutneftgaz a unui pachet de actiuni la societatea energetica maghiara MOL sau cum ar fi CENTREX, care a preluat recent o participatie de 20% la compania austriaca de comercializare si stocare Baumgarten.

Drepturile omului

Conform rezolutiei PE, dialogurile privind energia nu ar trebui in niciun caz sa aiba loc in detrimentul dialogurilor deschise si orientate spre rezultate pe tema drepturile omului. Protectia drepturilor omului si a securitatii energetice ar trebui sa reprezinte o prioritate a ordinii de zi a viitorului summit UE-Rusia si sa devina parte integranta a noului acord UE-Rusia.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *