CEZ a reclamat Romania la Bruxelles privind amanarea acordarii certificatelor verzi

CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro), potrivit Patria.cz. Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua…

Citește mai departe
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

Warren Buffett dubleaza investitiile in energie regenerabila. Vezi motivele din spatele pariului

Berkshire Hathaway, compania detinuta de Warren Buffett, isi dirijeaza noile investitii in vecinatatea statului natal al miliardarului american. Buffett mizeaza din nou pe energie regenerabila, un nou proiect investitional al acestuia dand deja roade in Iowa. Berkshire Hathaway Energy si-a mutat campul de actiune in Iowa, unde un parc eolian de dimensiuni gigantice se adauga…

Citește mai departe

Energy Always a Challenge IV, 20-29 noiembrie, Bucuresti

Toamna aceasta se numara participantii la un nou workshop international, marca EESTEC LC Bucharest. Aflat deja la a patra editie in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, Energy Always a Challenge reuneste si anul acesta nume importante din domeniul energetic si abordeaza intr-o maniera interactiva noile tendinte in ceea ce priveste sursele regenerabile. Evenimentul se va desfasura…

Citește mai departe

Congresul de Energie si Echipamente Electrice din Romania (CEEER) 2013 are loc in perioada 10-11 Septembrie 2013

Congresul de Energie si Echipamente Electrice din Romania (CEEER) 2013 are loc in perioada 10-11 Septembrie 2013, la Palatul Parlamentului, in Salile Nicolae Balcescu si Drepturile Omului, in paralel cu cel mai amplu targ de automatizari si echipamente electrice din Europa Centrala si de Sud-Est, IEAS 2013 – International Electric and Automation Show. CEEER este formulat si…

Citește mai departe
Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"

Bode: Romania trebuie sa devina jucator strategic pe piata de energie in Statele Unite ale Europei

Prezent la Bucharest Forum/ Energy, deputatul Lucian Bode a declarat ca, in urmatorii zece ani, Romania trebuie sa devina un jucator strategic pe piata de energie, in cadrul Statelor Unite ale Europei. Fostul ministru al economiei, comertului si mediului de afaceri a aratat ca tara noastra poate valorifica relevanta eurostrategica a Dunarii prin atragerea de…

Citește mai departe
Nuclearelectrica d? în judecat? ANRE pentru c? o oblig? de vând? energie popula?iei la pre? fixat

Rusia – strimtorata de SUA pe piata est-europeana a energiei nucleare

Lupta pentru piata constructiei de centrale nucleare se acutizeaza: incercind sa reduca la maxim dependenta energetica a tarilor est-europene fata de Rusia, SUA sint gata sa-si arunce in lupta “artileria grea”, formata din inalti functionari de stat. Recent, secretarul american de stat Hillary Clinton s-a implicat direct in lupta pentru contractul in vederea extinderii centralei…

Citește mai departe
Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

Va putea revolutia gazelor de sist sa schimbe harta geopolitica a lumii?

Boom-ul gazelor de sist bulverseaza piata energetica mondiala si redeseneaza harta geopolitica a lumii. Chiar daca Orientul Mijlociu isi va mentine inca rolul dominant in domeniul exportului de petrol, dar SUA, prin noile tehnologii, vor furniza hidrocarburi ieftine pietelor occidentale. Din 2007, tehnologia de fracturare hidraulica, combinata cu cea a forarii pe orizontala, a permis…

Citește mai departe

Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa

Gazele de sist chiar ii sperie pe rusi. Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa (aici discursul lui Putin din Duma). Actualul premier rus si imediat presedinte pentru un al treilea mandat a spus cam asa: Trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de socuri externe, iar…

Citește mai departe

Reprezentantul special al SUA pentru Energie: Sprijinim nu doar Nabucco, ci intreg coridorul energetic sudic

Reprezentantul SUA pe probleme de energie in Eurasia, Richard Morningstar, a desfasurat saptamana aceasta o vizita la Moscova. Vor continua Washingtonul si Moscova sa concureze pentru gazul din Asia Centrala, cu ce resurse va fi alimentat proiectul Nabucco si in ce fel gazul turkmen va putea fi livrat in Europa ocolind Rusia – toate aceste…

Citește mai departe

Securitatea energetica: prevenirea crizelor viitoare si extinderea capacitatii de stocare

Potrivit deputatilor trebuie intreprins mai mult pentru prevenirea perturbarilor de livrare cu gaz, iar mecanismul de alerta rapida (care s-a dovedit a fi ineficient in criza Rusia-Ucraina) trebuie revizuit. Acestia sustin necesitatea extinderii capacitatii de stocare si imbunatatirea interconectarilor. Parlamentul European a reiterat solicitarea sa de creare a unei politici externe comune pentru securitate energetica….

Citește mai departe

Afacerile cu resurse naturale, scoase la lumina

Ultimul act aditional la contractul pentru exploatarea resurselor naturale din Marea Neagra va fi desecretizat in totalitate. Premierul a promis ca, pe viitor, nu se vor mai incheia astfel de documente, decat daca este vorba despre siguranta nationala si de aparare. „Desecretizarea contractului cu Sterling nu este un demers izolat, ci va continua cu celelalte…

Citește mai departe

Piata energetica din Romania ar putea fi monitorizata de un observator energetic national

Directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor a declarat ca Romania va propune Comisiei Europene (CE) infiintarea unui observator energetic national care sa preia o parte din atributiile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul energiei (ANRE) in ceea ce priveste monitorizarea pietei.

Citește mai departe

Energie pentru Europa: o piata reala si siguranta in aprovizionare

Comisia Europeana a adoptat un al treilea pachet de propuneri legislative pentru a garanta oportunitati reale si eficiente de alegere a furnizorului, precum si beneficii pentru fiecare cetatean al UE in parte. Propunerile Comisiei vizeaza in principal optiunile consumatorului, preturi mai echitabile, metode nepoluante de obtinere a energiei, precum si siguranta aprovizionarii cu energie. Acest…

Citește mai departe