Turbulentele din pietele financiare si energetice ar putea afecta cresterea economica in 2008

0
303

Fondul Monetar International a avertizat ca turbulentele persistente de pe pietele financiare si scumpirea petrolului inrautatesc perspectivele privitoare la cresterea economica mondiala din 2008.

La mai putin de doua luni dupa publicarea unui raport al FMI pentru economia internationala, purtatorul de cuvant al institutiei, Masood Ahmed, a spus ca este posibil ca FMI sa isi revizuiasca in scadere estimarile privind cresterea economica mondiala din 2008, de 4,8%, publicate in octombrie, ca urmare a faptului ca in prezent s-au materializat riscuri identificate la momentul respectiv.

„Consideram ca turbulentele recente atat de pe pietele financiare, cat si de pe cele energetice au inrautatit si mai mult prognoza pentru cresterea economica din 2008”, a declarat Ahmed la o conferinta de presa. „Unele dintre riscurile pe care le-am identificat in octombrie s-au materializat. Observam acum ca riscurile care ameninta scenariul de baza sunt mai mari decat estimaseram si este posibil sa revizuim in scadere scenariul la sfarsitul anului”, a mai spus purtatorul de cuvant al FMI.

Totusi, Ahmed a mai spus ca activitatea economica solida din al treilea trimestru din mai multe tari dezvoltate si emergente indica faptul ca, la nivel mondial, cresterea economica ar putea depasi estimarea FMI din octombrie, de 5,2%. Ahmed nu a dat alte cifre, dar a spus ca statisticile vor fi publicate in ianuarie intr-o editie reactualizata a raportului bianual al FMI, World Economic Outlook, care va fi prezentat integral in primavara.

Inca din octombrie, Ahmed a spus ca pietele de credit si cele financiare sunt sub presiune, iar estimarile de pierderi din domeniul bancar s-au extins.

Avertizarile FMI vin dupa ce problemele pietei ipotecare americane par sa se fi accentuat si tot mai multe banci din Statele Unite si din Europa au anuntat pierderi de miliarde de dolari, legate de creditele ipotecare, in timp ce bursele au inregistrat scaderi peste tot in lume. „Exista, de asemenea, ingrijorari privind efectele asupra altor piete”, a mai spus Ahmed. Acesta a adaugat ca situatia s-ar putea schimba pentru economiile emergente, care au fost in general putin afectate de criza ce a lovit in principal pietele dezvoltate europene si americane.

Ahmed a spus ca economiile emergente au evitat pagubele, insa conditiile de pe piata mondiala a creditelor ar putea deveni dificile, in special pentru tarile in care cresterea rapida a pietei creditelor a fost finantata prin imprumuturi mari de la banci straine.

Sursa: The Money Channel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.