Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul chinezilor

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul chinezilor

Mai multe companii de stat din China vor sa investeasca in domeniul productiei de energie din Romania, in proiecte de peste sase miliarde de euro. Chinezii se vor implica in proiecte nucleare, in constructia de noi hidrocentrale si termocentrale, precum si in modernizarea minelor de carbune.

In perioada 2006-2008, pe piata energetica locala aproape ca nu exista trimestru in care o mare companie europeana sa nu anunte participarea intr-un proiect urias in parteneriat cu statul sau initierea unuia nou, fie ca era vorba de constructia de termocentrale, de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sau de hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti.

Insa, din 2008 si pana in prezent, aceste proiecte au batut pasul pe loc si majoritatea investitorilor europeni s-au retras. Acest lucru a lasat loc companiilor din China, atrase de mari proiecte in Uniunea Europeana si incurajate de caracterul emergent al pietei din Romania, unde estimarile arata ca, in urmatorii 20 de ani, consumul de energie va creste cu peste 50%.

Parteneriate public-private

Astfel, la finele lunii ianuarie, chiar in perioada in care patru dintre cei sase investitori europeni isi anuntau retragerea de la Cernavoda, compania chineza de stat State Grid Corporation of China vizita Bucurestiul, manifestandu-si interesul pentru proiectul nuclear, estimat la cel putin patru miliarde de euro.

„Statul roman detine acum, prin Nuclearelectrica, 85% din actiunile EnergoNuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4. Vrem sa atragem alti investitori privati, iar participatia statului sa scada la 40%”, a declarat ieri Dragos Popescu, directorul general al EnergoNuclear.

Un alt proiect urias, cel al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, in valoare de 1,3 miliarde de euro, a atras din nou peste 10 companii care vor sa investeasca alaturi de Hidroelectrica, a precizat Bogdan Cojoc, director de dezvoltare al producatorului de energie hidro. Hidroelectrica vrea sa pastreze 51% din acest proiect.

Atat oficialul EnergoNuclear, cat si cel al Hidroelectrica au refuzat sa nominalizeze companiile interesate, precizand ca nu au fost inca definitivate criteriile de selectie. Insa, din informatiile detinute de „Adevarul”, printre noii potentiali investitori se numara companii din China, Franta, Germania si Statele Unite.

Reactoarele 3 si 4 vor fi finalizate in 2019, cand va intra in functiune si hidrocentrala de la Tarnita. Aceasta va avea rolul de a echilibra sistemul energetic, producand electricitate ziua si consumand surplusul din timpul noptii.

Chinezii, ultima sansa pentru termocentrala Doicesti

Mai mult, chinezii nu ocolesc nici domeniul extractiei de carbune si al productiei de energie in termocentrale. China Huadian Engineering Co. Ltd. si Termoelectrica au semnat luna trecuta un memorandum pentru infiintarea unei companii mixte care va construi doua grupuri noi la termocentrala Doicesti, judetul Dambovita, proiect de 700 de milioane de euro.

„Chinezii vor sa modernizeze si minele de lignit din zona, de unde se aprovizioneaza centrala”, a aratat Stefan Arama, seful departamentului de privatizari din Termoelectrica. Compania chineza va fi actionarul majoritar, iar Termoelectrica va participa cu activele existente.

Arama a subliniat ca si alte companii pot fi incluse in proiect, daca isi vor manifesta ulterior interesul. Au mai fost interesati de acest parteneriat si rusii de la Mechel, dar au renuntat din cauza crizei, iar compania chineza este momentan singura care doreste sa investeasca inclusiv de minele de carbune. Aceasta este ultima sansa pentru supravietuirea centralei de la Doicesti, intrucat grupurile existente acolo se vor inchide pana in 2015, din lipsa oricaror investitiii de mediu.

De asemenea, State Grid Corporation of China vrea sa preia si 15% din Transelectrica si sa investeasca in modernizarea si extinderea retelei de transport al energiei.

Companii din Japonia si Malaysia vor in AGRI

Asiaticii nu sunt interesati doar de sectorul electricitatii din tara noastra, ci si de noul proiect AGRI, prin care gazele lichefiate azere vor fi aduse in Europa prin Georgia si Romania.

Printre companiile care vor sa se alature acestui proiect se numara gigantul Tokyo Gas, norvegienii de la Statoil (care detin 25% din uriasul zacamant de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan), nemtii de la RWE, o companie de profil din Malaysia si mai multe companii care extrag gaze din zona caspica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *