Energie pentru Europa: o piata reala si siguranta in aprovizionare

0
432

Comisia Europeana a adoptat un al treilea pachet de propuneri legislative pentru a garanta oportunitati reale si eficiente de alegere a furnizorului, precum si beneficii pentru fiecare cetatean al UE in parte.

Propunerile Comisiei vizeaza in principal optiunile consumatorului, preturi mai echitabile, metode nepoluante de obtinere a energiei, precum si siguranta aprovizionarii cu energie.

Acest pachet de propuneri promoveaza durabilitatea, prin stimularea eficientei energetice si prin garantarea accesului pe piata energetica chiar si pentru intreprinderile mai mici, de exemplu cele care investesc in energia regenerabila. Existenta unei piete concurentiale va garanta, de asemenea, o mai mare siguranta a aprovizionarii, favorizand investitiile in centrale electrice si retele de transport si contribuind astfel la evitarea intreruperilor in aprovizionarea cu energie electrica sau gaz. De asemenea, se consolideaza garantiile privind concurenta loiala cu intreprinderile din tari terte.

„O piata interna a energiei, libera si echitabila, este esentiala pentru ca UE sa poata face fata provocarilor reprezentate de schimbarile climatice, de dependenta crescanda de importuri si de competitivitatea la nivel global. Cu alte cuvinte, este vorba de crearea celor mai avantajoase conditii, atat pentru consumatori, cat si pentru intreprinderi, precum si de garantarea faptului ca intreprinderile din tarile terte respecta regulile noastre”, a explicat Presedintele Comisiei Europene, dl Barroso.

„In ultimii 10 ani, am facut progrese importante catre o piata interna a energiei in cadrul UE. Acum a sosit momentul sa finalizam acest proces si sa ne asiguram ca beneficiile acestei piete sunt reale, eficiente si accesibile fiecarui consumator si fiecarei intreprinderi. UE trebuie sa adopte acum masurile necesare pentru a garanta tuturor cetatenilor posibilitatea de a-si alege propriul furnizor in cele mai avantajoase conditii”, a declarat Comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs.

„Este in sfarsit timpul ca intreprinderile si
gospodariile sa se bucure de beneficiile unei piete competitive a energiei legate de alegerea furnizorului si de preturi mai echitabile. Propunerile de astazi vor asigura aceste beneficii”, a declarat Comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Pentru ca piata interna sa fie functionala pentru toti consumatorii, mai mici sau mai mari, si pentru a ajuta UE sa obtina o energie mai sigura, mai competitiva si mai durabila, Comisia propune o serie de masuri care vin in completarea normelor existente: separarea productiei si alimentarii cu energie de retelele de transport, masuri menite sa garanteze ca societatile din tari terte care intentioneaza sa obtina participatii semnificative sau chiar controlul unei retele din UE trebuie sa respecte in mod demonstrabil si lipsit de echivoc aceleasi cerinte de disociere ca si intreprinderile din Uniunea Europeana, facilitarea comertului energetic transfrontalier, masuri de consolidare si garantare a independentei autoritatilor nationale de reglementare din statele membre, o noua retea europeana pentru operatorii de retele de transport, imbunatatire a transparentei pietei in ceea ce priveste gestionarea retelelor si aprovizionarea, solidaritate sporita: conform Comisiei, apropierea pietelor nationale va duce la cresterea potentialului de intrajutorare al statelor membre in cazul unor amenintari la adresa sigurantei aprovizionarii cu energie.

De asemenea, consumatorii vor beneficia de o noua carta a consumatorilor de energie, care va fi lansata in 2008. Aceasta va include masuri destinate combaterii lipsei de combustibil, informatii destinate consumatorilor privind alegerea unui furnizor si optiunile de aprovizionare, masuri pentru reducerea demersurilor administrative impuse de schimbarea furnizorului de energie si pentru protectia cetatenilor impotriva practicilor de vanzare neloiale.

Sursa: Comisia Europeana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.