Gazpromul si alte companii detinute de state terte cu interese politico-strategice in Europa ar putea fi blocate de Comisia Europeana pe piata energetica a UE.
Un proiect confidential al Comisiei Europene obtinut de „Financial Times” sugereaza o serie de masuri pentru a restrictiona accesul companiilor straine in domeniul sectorului energetic al Uniunii Europene. Documentul se refera in special la retelele de transport al gazului si electricitatii in Europa. Una dintre variantele luate in considerare este introducerea unei „clauze de reciprocitate” pentru companiile din Rusia si Arabia Saudita, state care au adoptat restrictii severe pentru investitiile europene.
Alt document intern al Comisiei Europene, obtinut de „FT Deutschland”, arata ca UE ar putea fi „vulnerabila in fata strategiei tarilor terte de a domina pietele UE nu doar in ceea ce priveste furnizarea, dar si prin obtinerea retelelor de distributie” (din domeniul energiei – n.r.). Documentul atrage atentia asupra situatiilor in care „investitiile sint cauzate de alte motive decit cele economice”. Rusia si China, se pare, ar incerca sa controleze pietele energetice europene prin intermediul companiilor controlate de stat, cum ar fi Gazpromul, sau prin intermediul unor fonduri de investitii detinute de stat. Gazpromul detine deja investitii importante in Europa si are planuri de dezvoltare a acestor investitii.
Proiectele UE sint un ecou al avertismentelor lansate de cancelarul german Angela Merkel, in luna iulie. Cancelarul spunea atunci: „Nu trebuie sa fim naivi. Fondurile detinute de alte state au si scopuri politico-strategice, care pot deveni problematice in anumite domenii”.
Documentele Comisiei indica mai multe variante pentru a contracara „atacul investitional” energetic din afara Uniunii. Conform celei mai slabe variante, Comisia ar avea dreptul sa examineze indeaproape orice potential cumparator care ar dori sa intre pe piata energetica europeana. Cea mai dura varianta prevede declararea sectorului energetic drept „industrie strategica”, excluzind, in acest fel, majoritatea tarilor terte de la dreptul de a investi in acest domeniu.
Propunerile Comisiei sint pregatite in vederea lansarii, pe 19 septembrie, a unor planuri de crestere a concurentei in domeniul energetic. Comisia va relua, cel mai probabil, principiul conform caruia retelele de transport al energiei ar trebui separate de furnizori.
Sursa: Cotidianul