CEZ a obtinut in primul semestru, in Romania, un profit de 63 milioane euro

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
CEZ a obtinut in primul semestru, in Romania, un profit de 63 milioane euro

Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit EBITDA de 1,6 miliarde coroane cehesti (63 milioane euro) din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.

CEZ a intrat pe piata energetica romineasca in 2005, prin filialei de distributie si furnizare de energie a Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.

Compania ceha a recuperat 965 milioane coroane cehesti (38 milioane euro) in prima jumatate a anului de la operatorii feroviari de stat din Romania, se arata intr-un raport prezentat vineri de CEZ.

Totodata, cresterea productiei de energie eoliana a contribuit cu aproximativ 700 milioane coroane (27 milioane euro) la profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) obsinut de grup in Romania.

CEZ precizeaza ca a continuat constructia parcurilor de turbine eoliene din Dobrogea, de la Fantanele si Cogealac. La jumatatea anului, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata totala de 440 MW. Cu un total de 240 de turbine, proiectul ar trebui finalizat la sfarsitul acestui an.

Pe segmentul de productie si trading de energie, CEZ a inregistrat in primul semestru in Romania un profit EBITDA de 1,3 miliarde coroane cehesti (51 milioane euro), fata de aproximativ 600 milioane coroane in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Pe partea de distributie si vanzare de energie, compania a consemnat un castig de 1,7 miliarde coroane (67 milioane euro), fata de 800 milioane coroane in prima jumatate a lui 2011.

Sumele in euro au fost calculate la un curs de 25,13 coroane pentru un euro, rata medie de schimb in prima jumatate a acestui an rezultata din datele bancii centrale de la Praga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *