Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa

0
335
Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa
Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa

Gazele de sist chiar ii sperie pe rusi. Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de concurenta ridicata de exploatarea gazelor de sist in Europa (aici discursul lui Putin din Duma). Actualul premier rus si imediat presedinte pentru un al treilea mandat a spus cam asa:

Trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de socuri externe, iar probabilitatea ca ele sa se produca este destul de mare, dupa cum bine stiti. De exemplu, in ultimii ani, Statele Unite au dezvoltat tehnologia producerii gazelor de sist. Colegii din Partidul Democrat Liberal m-au intrebat cum ar trebui sa tratam aceasta problema. Bineinteles, acest lucru ar putea schimba structura pietei de hidrocarburi, companiile energetice interne si bineinteles ca va trebui sa raspundem acestei provocari.

Stratfor a facut o analiza: daca pretul gazelor naturale scade si apar alti producatori este posibil sa se dea peste cap intregul sistem pus pe picioare de Putin pentru Rusia. Scapa de sub controlul Moscovei tarile foste sovietice (se duce naibii santajul energetic de tipul „cine e cuminte si ascultator primeste gaze ieftine”). Se duc naibii profiturile gigantice ale Gazprom (care extrage gazele ruse cu 130 de dolari mia de metri cubi si le vinde europenilor – inclusiv noua – cu 450 de dolari mia de metri cubi). Daca dispar profiturile Gazprom atunci nu va mai putea fi sustinuta piata energetica interna rusa – industria metalurgica intra in picaj, principalul ei avantaj pe pietele internationale fiind energia ieftina. Si nu in ultimul rand se scumpeste energia pentru rusii de rand. Iar noi romanii stim ce se intampla cand se scumpeste energia – se scumpeste tot! Si ne intoarcem la la problema principala: fara profiturile gigantice ale Gazprom nu va mai putea fi sustinuta birocratia Federatiei Ruse. Putin chiar are motive de ingrijorare.

In Romania avem deja o propaganda zdravana impotriva exploatarii gazelor de sist. Basescu a pus problema de genul „vrem sa fim independenti sau nu?” Nu si-a terminat gandul, cred eu. Problema este ca tehnologia exploatarii gazelor de sist prezinta pericole pentru mediul inconjurator. Avem de ales intre a plati in continuare 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze si a ne asuma riscuri de mediu. Insa daca Polonia va incepe sa le exploateze nu cred ca nu se va intampla acelasi lucru si in Romania. Iar polonezii chiar vor sa scape de dependenta de rusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.