Rasul, denumit si pantera Carpatilor

Rasul, denumit si pantera Carpatilor

Rasul este denumit si pantera Carpatilor si este raspandit natural din Alpi pana in Delta Dunarii, avand o mare adaptabilitate si amplitudine ecologica. La ora actuala insa, exemplarele din afara Carpatilor si Subcarpatilor sunt foarte rare, ca urmare a vanatorii necontrolate practicate in secolele XX – XXI.

Este un animal carnivor si iubitor de sange, consumand la animalele vanate in primul rand organele cu masa sanguina semnificativa (inima, ficat, plamani). Extrem de agil, se deplaseaza neauzit, fiind extrem de greu de observat de necunoscatori. Vaneaza mai ales in amurg, fiind avantajat atat de blana sa care ii confera un excelent camuflaj, cat si de simturile sale deosebite.

Pentru a intelege puterea de temut a rasului, sa amintim ca poate sari de la inaltimi de peste 6 metri direct asupra prazii, sau ca, dupa o goana extrem de rapida, poate rapune in cateva clipe un grup de 2-3 caprioare. Salturile sale pot trece de 4 m (chiar 6 m). Are si auzul si mirosul foarte dezvoltate, iar vazul ii este deosebit de bun.

Acest simt ii permite sa fie deosebit de eficient si ziua, desi de obicei este activ seara si noaptea. Un lucru putin cunoscut este faptul ca rasul poate fi domesticit. In asemenea cazuri el manifesta o fidelitate de caine fata de cel ce l-a crescut, chiar daca i se lasa multa libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *