Ministerul Mediului: Rata de absorbtie a fondurilor europene de 3,4% dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro

  0
  351
  Orban: Pericol la Resurse Umane, risc de dezangajare la Mediu
  Ministerul Mediului: Rata de absorbtie a fondurilor europene de 3,4% dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro

  Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de 3,4% dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro, Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) este masura neputintei in care de cinci ani se zbate administratia – centrala si locala.

  Dintr-o lista anuntata de 100 de proiecte cu finantare UE prioritare pentru guvern, 66 sunt pe mediu, dar contractele de finantare semnate de peste 4 mld. euro sunt intr-un stadiu de executie deplorabil. Pentru 31 din cele 66 de proiecte „proritare” gradul de executie este de sub 2%.

  Programele de mediu reflecta la superlativ ruptura dintre administratia centrala si cea locala. Pentru ca programele sunt semnate si urmarite la nivel central, dar licitatiile si punerea in practica se fac de catre administratiile locale.

  Asa se face ca, la Galati, programul de extindere a retelei de apa de 130 mil. euro are un grad de realizare zero, dupa anularea a 4 licitatii pentru executia lui. Adunate, astfel de proiecte dau urmatorul rezultat: 152 mil. euro luati de la UE in cinci ani (3,4% din suma totala), dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.