Bode: Romania trebuie sa devina jucator strategic pe piata de energie in Statele Unite ale Europei

Bode: Romania trebuie sa devina jucator strategic pe piata de energie in Statele Unite ale Europei
Bode: Romania trebuie sa devina jucator strategic pe piata de energie in Statele Unite ale Europei

Prezent la Bucharest Forum/ Energy, deputatul Lucian Bode a declarat ca, in urmatorii zece ani, Romania trebuie sa devina un jucator strategic pe piata de energie, in cadrul Statelor Unite ale Europei. Fostul ministru al economiei, comertului si mediului de afaceri a aratat ca tara noastra poate valorifica relevanta eurostrategica a Dunarii prin atragerea de finantari europene pentru proiecte majore de energie pe Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, precum si prin identificarea unei forme de organizare administrativa a Regiunii Dunarii care sa maximizeze sansele Romaniei de accesare a fondurilor europene.

Deputatul PDL, Lucian Bode, a vorbit la Bucharest Forum/ Energy, despre oportunitatile componentei de energie a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). In opinia acestuia, Dunarea reprezinta axa geografica esentiala in deschiderea UE catre regiunea Marii Negre, Transcaucaziei si Asiei Centrale, iar Romania s-ar putea numara printre beneficiarii importanti ai avantajelor economice pe care le au tarile riverane Dunarii.

Fostul ministru al economiei sustine ca “adoptarea relativ tarzie (aprilie 2011) a SUERD indica un potential ridicat pentru imbunatatiri ale preciziei instrumentelor financiare disponibile in urmatorul exercitiu financiar european 2014-2020”. Repartizarea responsabilitatilor in cadrul celor unsprezece domenii tematice prioritare ale SUERD, fara o legatura stricta cu aspecte eurostrategice, sugereaza “nevoia unor angajamente mai ferme din partea autoritatilor nationale/regionale si a finantatorilor interesati de eficacitatea sinergiei Marea Nordului – Dunare – Marea Neagra”, a mai adaugat parlamentarul PDL.

Cu acest prilej, Lucian Bode a adus in atentia expertilor romani si straini prezenti la forum, o serie de provocari la care tara noastra trebuie sa raspunda pentru a deveni jucator strategic regional in domeniul energiei. Printre acestea se numara si: regandirea axei de energie din SUERD, in contextul recentelor evolutii energetice la Marea Neagra; consolidarea unei SUERD II si a Sinergiei la Marea Neagra in scopul diversificarii rutelor europene de alimentare cu gaz (in special pe relatia cu mari producatori si detinatori de rezerve certe din Orientul Mijlociu); optiunea pentru un dialog extins SUERD II, Sinergia Marii Negre si Turcia; identificarea, in contextul discutiilor nationale despre regionalizare, a unei forme de organizare administrativa a Regiunii Dunarii care sa maximizeze sansele Romaniei de accesare a fondurilor europene.

Parlamentarul PDL a aratat, la Bucharest Forum/ Energy, ca “ne apropiem de momentul in care Romania, alaturi de alte tari membre, trebuie sa aleaga, fie si temporar, un raport optim intre necesarul de energie din surse regenerabile si nivelul de suportabilitate al cetatenilor si al industriei”. Intrebat ce tema ar propune pentru Bucharest Forum/ Energy in 2023, Lucian Bode a raspuns: ” Rolul Romaniei ca jucator strategic pe piata energetica din regiune, in cadrul Statelor Unite ale Europei”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,347FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente