Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a efectuat, vineri, o vizita in zona Marisel, pentru a gasi solutii in vederea stoparii defrisarilor ilegale de paduri. Lucia Varga a fost insotita in timpul vizitei de directorul Directiei Silvice Cluj, Dorel Oros, si de seful Inspectoratului de Regim Silvic si Vinatoare Cluj, Istrate Stetco. Demersul ministrului a venit dupa ce in ultimii ani in zona de nord-vest a Muntilor Apuseni au avut loc taieri masive de copaci cu incalcarea legilor. Toate acestea au culminat cu arestarea fostului sef al Directiei Silvice Cluj, Traian Maris, sub acuzatia de luare de mita.
In timpul controlului de la Marisel, Lucia Varga s-a aratat revoltata de dezastrul forestier produs aici, precizind ca simte o complicitate intre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare si Directia Silvica Cluj’. Ministrul a anuntat ca, incepind de saptamina viitoare, va dispune controale, dar cu organe de control de la Bucuresti, de la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si de la Romsilva, pentru a clarifica lucrurile si a impune respectarea legii.
‘Incepind de luni vor veni controale de la Romsilva. Saptamina viitoare vor veni si reprezentanti de la minister. Am constatat in judetul Cluj ca fosta conducere a Directiei Silvice a transformat padurarii din lucratori silvici in achizitori de lemne, lucru nepermis de lege. Ei achizitionau lemn in numele statului cu borderouri de achizitii, plateau proprietarilor si transportau apoi lemnul la firme de prelucrare a masei lemnoase. Ulterior, nu au mai achizitionat de la proprietari, au taiat ei si si-au facut partea leului. Sint 16 padurari in aceasta situatie’, a aratat ministrul Lucia Varga. Ea a anuntat ca toti cei care nu respecta legea ‘vor pleca din sistem si nu oricum, ci cu dosare penale si cu desfacerea contractelor de munca. Ea a spus ca, din pacate, in judetul Cluj taierile ilegale de paduri au devenit un fenomen si sint situatii de acest gen in comunele Belis, Manastireni, Maguri-Racatau, dar si in toata zona muntilor Apuseni, unde sint 11 primarii care au acceptat taieri necontrolate de arbori. ‘Lucrurile sint mai complicate decit credeam – peste 400 de arbori au fost taiati ilegal intr-o singura zi’, a afirmat oficialul guvernamental. Ministrul delegat a afirmat ca a primit un raport alarmant privitor la zone calamitate de taieri ilegale.
Seful Inspectoratului de Regim Silvic si Vinatoare Cluj, Istrate Stetco, a spus ca raportul a scos in evidenta faptul ca, numai in 2012, s-au taiat 59 de mii de metri cubi de padure in zona Marisel, valoare prejudiciului ridicindu-se la 5 milioane euro.
Lucia Varga a tinut sa anunte ca va initia un program pilot, o supraveghere prin satelit a zonelor forestiere. “Ma gindesc sa initiez un program pilot prin care sa supraveghem padurile din Cluj, prin sistem de transmitere prin satelit, care poate fi dotat chiar si cu senzori”.