Romania ar putea exporta in 2020 o parte din productia de gaze naturale si energie electrica, reusind astfel sa reduca o parte din dependenta Europei fata de Rusia. Scenariul din strategia de obtinere a independentei energetice pana in 2020 se bazeaza doar pe resursele din Marea Neagra si nu pe potentialul exploatarii gazelor de sist, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu la Conferintele BCR.
Potrivit lui Nicolescu, in 2020 vom castiga independenta energetica, pentru ca vom produce mai multe gaze naturale si energie electrica decat vom consuma. Totusi, Romania va continua sa consume mai mult petrol decat va produce, dar centralizand toate sursele de energie Romania va fi independenta energetic. De altfel, in opinia ministrului, Romania sta foarte bine in UE la capitolul independenta energetica, fiind pe locul 3, dupa Danemarca si Estonia.
Razvan Nicolescu a tinut sa puncteze ca securitatea energetica va trebui asigurata si prin diversificarea surselor, statul urmand sa isi indrepte privirea catre sursele din Marea Caspica.
Ministrul delegat pentru Energie nu a divulgat estimarea de export pe gaze naturale in 2020, dar in cel mai pesimist scenariu legat de resursele din Marea Neagra Romania tot ar avea in 2020 un surplus de energie. Statul are un acord scris cu Petrom si Exxon, astfel incat toata productia de gaze naturale sa intre in sistemul national de transport operat de Transgaz.
„Nu mi-as dori vreodata sa simtim ce inseamna sa nu avem securitate energetica – Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie”
In ceea ce priveste riscurile de agravare a crizei din Ucraina si a intreruperii furnizarii de gaze naturale dinspre Rusia, ministurul a precizat ca „in cel mai greu scenariu, Romania nu va fi afectata toata iarna”. El a explicat ca in scenariul negativ, Guvernul poate trece ELCEN (Electrocentrale Bucuresti – n.r.) pe pacura, pentru a compensa o eventuala incetare a importurilor din Rusia.
Eficientizarea, un subiect tabu unde necesarul de investitii este de 5 miliarde de euro pe an
Razvan Nicolescu estimeaza ca sectorul energetic romanesc ar avea nevoie de investitii anuale cuprinse intre 3 si 5 miliarde de euro, pentru urmatorii 10 ani, in vederea eficientizarii, dar acesti bani nu au cum sa vina doar de la stat. „Imi este greu sa cred ca statul, in urmatorii 10-15 ani, chiar daca ar putea din punct de vedere legal si nu ar aparea probleme referitoare la ajutorul de stat, va avea capacitatea sa finanteze sectorul cu sume de ordinul sutelor de milioane de euro”, avertizeaza Nicolescu.
O alta optiune ar fi capitalul privat autohton, dar acesta este insuficient dezvoltat pentru a satisface aceasta nevoie. De asemenea, in opinia ministrului, companiile de stat au un potential de a investi, dar acestea au nevoie de restructurare si de eficientizarea activitatii. „Este mult de facut la companiile de stat. Trebuie sa devina mai transparente si mai eficiente”. Solutia ramasa si cea mai buna varianta in actualele conditii este atragerea investitorilor privati.