ANRE: „Bonusul pentru cogenerare ar putea scadea cu 35-40%”

ANRE: "Bonusul pentru cogenerare ar putea sc?dea cu 35-40%"
ANRE: "Bonusul pentru cogenerare ar putea scadea cu 35-40%"
ANRE: „Bonusul pentru cogenerare ar putea scadea cu 35-40%”

Costurile tuturor consumatorilor de energie cu bonusul pentru cogenerare (n.r. centralele care produc simultan energie electrica si termica) ar putea scadea, anul viitor, cu aproximativ 35-40%, ne-a declarat Emil Calota, vicepresedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie).
Domnia sa ne-a explicat: „Legea in vigoare, care instituie acest sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta permite analizarea de catre ANRE a cazurilor de supracompensare. Din analizele noastre, avem astfel de cazuri, iar pe circuitul de avizare exista un proiect de Hotarare de Guvern care ar putea permite ANRE sa faca o analiza a primilor ani in care schema de bonus a functionat si sa reduca acest sprijin chiar din 2014. Daca Guvernul aproba proiectul de lege pana la finalul anului, costurile consumatorilor cu bonusul pentru cogenerare ar putea scadea, de anul viitor, cu 35-40%. Reducerea aceasta a costurilor se va vedea treptat in facturile consumatorilor”.

Marii consumatori industriali s-au plans, in acest an, de costurile prea mari instituite de tara noastra pentru sprijinul energiei regenerabile (cote obligatorii de certificate verzi) si pentru cogenerarea de inalta eficienta. Autoritatile au decis, ca de la 1 iulie, sa amane, timp de trei ani si jumatate, tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi.

Marii consumatori s-au declarat multumiti, dar au spus ca, in contextul economic actual, masura nu este suficienta si ca au nevoie sa fie scutiti de plata certificatelor si a bonusului pentru cogenerare pentru a putea fi competitivi pe pietele externe.

Autoritatile noastre discuta acum la Bruxelles pentru obtinerea aprobarii scutirii temporare a marilor consumatori de energie de plata a jumatate din certificatele verzi, cu conditia ca acestia sa faca investitii in eficienta energetica (n.r. reducerea consumului de energie).
Consumatorii de electricitate au platit, in primul semes¬tru, circa 487 milioane de lei pentru bonusul pe cogenerarea de inalta eficienta, potrivit unui raport recent al ANRE. Suma facturata in trimestrul II 2013 a fost de 263,6 milioane de lei, cu 18% mai mare fata de cea achitata de consumatori in primul trimestru.

Schema de sprijin tip bonus este destinata promovarii sis¬temelor de producere de energie electrica si termica in cogenerare, pentru a incuraja noi investitii in tehnologia de cogenerare, pecum si pentru realizarea de lucrari de inlocuire/reabilitare a instalatiilor existente. Aceasta schema poate fi accesata doar pentru instalatiile de cogenerare care respecta cerinta privind economisirea de energie primara in comparatie cu producerea separata.

Aplicarea schemei de sprijin pentru cogenerare, incepand din 2011, a condus la realizarea a 27 de capacitati noi de inalta eficienta, cu o capacitate instalata totala de circa 120 MW. Acesta este rezultatul achitarii, de catre toti consumatorii de energie, a circa doua miliarde de lei, in ultimii doi ani.

Bonusul total platit de consumatori, anul trecut, centralelor care produc energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta a fost de 978 milioane lei, datelor publicate de ANRE. Numarul total de centrale cu unitati de producere in cogenerare care au beneficiat de bonus pentru anul 2012 a fost de 46, apartinand de 36 de producatori persoane juridice. Suma platita ca bonus pentru cogenerare in 2012 a fost cu circa 8% mai mare decat valoarea totala achitata in 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *