Franta. O filiala a societatii GDF Suez, obligata la dezinstalarea a doua parcuri eoliene

Franta. O filiala a societatii GDF Suez, obligata la dezinstalarea a doua parcuri eoliene
Franta. O filiala a societatii GDF Suez, obligata la dezinstalarea a doua parcuri eoliene

Ca urmare a plangerii depusa de catre un cuplu de riverani, instanta de judecata a dispus ca o filiala a societatii GDF Suez sa dezinstaleze zece parcuri eoliene situate in zona Pas-de-Calais din Franta, scrie FranceInfo.

In cauza, instanta de judecata a retinut prejudiciul estetic, auditiv si vizual invocat de catre reclamanti, proprietari ai unui castel situat in zona parcurilor eoliene, castel care a fost declarat monument istoric.

Avocatul reclamantilor spera ca aceasta decizie sa reprezinte un exemplu in acest domeniu, considerand ca „instanta de judecata a constatat nu numai o problema patrimoniala, provocata de instalarea eolienelor, ci si o problema umana”.

Insa, pe de alta parte, avocatul GDF Suez considera ca decizia de a demola parcurile eoliene reprezinta o masura exceptionala si extrema. Acesta mentioneaza ca solutia instantei de judecata aduce atingere unei libertati esentiale, si anume libertatii de comert si de industrie, garantata de Constitutia Frantei.

Reprezentantii GDF Suez afirma ca in aprilie 2004 au fost obtinute toate autorizatiile administrative pentru constructia celor doua parcuri si ca in termenul legal de recurs de doua luni nicio persoana nu s-a opus acestei constructii. In consecinta, acestia vor ataca decizia primei instante, insa daca aceasta este confirmata de instanta superioara, societatea va avea un termen de patru luni pentru dezinstalarea eolienelor si va fi obligata si la plata a 37.500 euro catre reclamanti cu titlu de daune-interese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *