Resursele de energie primara scad, dar urca puternic Marea Neagra

0
469
Resursele de energie primar? scad, dar urc? puternic Marea Neagr?
Resursele de energie primară scad, dar urcă puternic Marea Neagră
Resursele de energie primara scad, dar urca puternic Marea Neagra
Resursele de energie primara scad, dar urca puternic Marea Neagra

Statistic, resursele de energie primara au scazut in primele doua luni cu 7,3%, iar cele de energie electrica s-au diminuat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, OMV Petrom si Exxon anunta ca ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei. OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

In urma cu un an cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, in perimetrul Neptun, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Daca operatiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic si comercial a productiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulata a investitiilor in cadrul fazelor de explorare si dezvoltare ar putea fi de cateva miliarde de dolari americani, prima productie potentiala fiind estimata cel mai devreme catre sfarsitul decadei, se mai spune in comunicat.

Principalele resurse de energie primara au totalizat 4,99 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 393.200 tep. Productia interna a insumat 3,56 milioane tep, in scadere cu 7,1%, iar importul a fost de 1,43 milioane tep, mai mic cu 7,8%. Resursele de energie electrica au insumat 10,53 miliarde KWh, in scadere cu 626,1 milioane KWh (5,6%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2012, ca urmare a reducerii productiei cu 506,2 milioane KWh (4,6%).

Consumul final de energie electrica a fost de 8,77 miliarde KWh, cu 4,6% mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului 2012. Exportul de energie electrica a fost de 213,9 milioane KWh in scadere cu 56,2 milioane KWh, respectiv cu 20,8%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.