Manastirea „Sfanta Treime” din localitatea prahoveana Parepa este primul lacas de cult din Romania care foloseste pompe de caldura cu energie geotermala, gratie unei donatii realizate de catre importatorul si distribuitorul de produse electrocasnice Gorenje Romania si de catre firma Pecef Tehnica. Pompele pot fi utilizate pentru producerea de apa calda menajera si pentru incalzire. Comparativ cu alte sisteme de incalzire, aceste produse sunt considerate foarte economice, deoarece utilizeaza de trei ori mai putina energie primara decat, de exemplu, arzatoarele pe gaz sau petrol, au anuntat reprezentantii celor doua firme partenere. “Prin aceasta actiune ne-am propus sa micsoram costurile manastirii intr-o masura semnificativa si sa asiguram o utilizare foarte usoara a instrumentelor de incalzire si apa calda menajera”, a declarat Florin Purghel, directorul general al Pecef Tehnica.
„Aceste tehnologii inovatoare constituie o alternativa ecologica de producere de caldura si apa calda si vor fi tot mai atractive pentru romanii interesati de economisirea de energie. Astfel, introducerea pompelor de caldura in oferta Gorenje Romania reprezinta o oportunitate pentru consumatorii care se indreapta catre sistemele ecologice”, a declarat Tone Prislan, directorul general al Gorenje Romania.
Donatia realizata la Manastirea „Sfanta Treime” Parepa nu include doar pompe de caldura, ci si panouri solare si toate finisarile aferente acesteia.
Firma slovena a introdus pe piata romaneasca trei tipuri de pompe de caldura, cu preturi cuprinse intre 5.000 si 10.000 euro: cele aer-apa folosesc energia stocata in aer si functioneaza eficient chiar si la temperaturi de pana la minus 20°C, pompele sol-apa folosesc energia acumulata in pamant, iar pompele de caldura apa-apa folosesc energia apei subterane.