Energia eoliana scoate din incurcatura sistemul energetic national

Energia eoliana scoate din incurcatura sistemul energetic national

Energia eoliana scoate din incurcatura sistemul energetic national, asigurand o cota deloc de neglijat din consumul national. Seceta puternica a afectat semnificativ productia de energie electrica la nivel national, astfel ca, in aceste zile, Romania inregistreaza un sold negativ in ceea ce priveste schimburile cu energie electrica, e drept, foarte mic. Fara energia eoliana, deficitul ar fi fost si mai mare.

De la inceputul anului, energia eoliana a acoperit, in medie, 5% din productie, cu unele zile cand aceasta a urcat si la mai mult de 7%. Aceste rezultate notabile s-au inregistat si pe baza scaderii resurselor de energie primara (cu 19,3%), si a celei de energie electrica (cu 9%) potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) din ianuarie 2012, luna ultimei raportari. La ora actuala, productia de energie si schimburile comerciale duc la un mic sold negativ, importurile nete fiind de pana in 250 MW.

Cea mai notabila reducere de productie o inregistreaza industria hidroenergetica, din cauza secetei puternice din ultimele sase luni. Pentru ca nu mai este suficienta apa in lacurile de acumulare, iar debitul Dunarii ajunsese, in septembrie 2011, la cote ce puneau in pericol si functionarea reactoarelor de la Cernavoda, Hidroelectrica a activat situatia de forta majora, ceea ce a dus la diminuarea cantitatilor de energie furnizata in baza contractelor. Astfel, productia hidro a scazut cu aproape 60% in ianuarie 2012, fata de aceeasi perioada a lui 2010.

In prezent, apa din lacurile de acumulare continua sa scada, gradul de umplere a acestora fiind de aproape 41%, potrivit datelor publicate de Administratia Nationala Apele Romane.

Certificatele verzi, de baza

In Romania, productia de energie eoliana a luat mare avant, mai ales in 2011, cand s-a definitivat legislatia privind certificatele verzi. Prin intermediul acestora, statul vrea sa sustina productia de energie din surse regenerabile. Astfel, pentru un MW livrat in sistemul energetic national (SEN), se emit trei certificate verzi, valoarea maxima a unuia, in 2011, fiind de 55 de euro. Mai mult, energia verde are prioritate in debitarea in SEN, astfel ca producatorii au vanzare garantata. Aceasta schema de sprijin este cotata ca fiind una dintre cele mai atractive din Europa.

De remarcat este faptul ca valoarea acestor certificate verzi se va regasi in factura platita de consumatorii finali. Regularizarea dintre energia eoliana produsa si certificatele verzi aferente se face in anul urmator.

Potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), investitiile in energia eoliana s-ar putea ridica, in 2012, la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea de productie ar putea ajunge la 1.600 MW, dublu fata de anul 2011. Totul este ca vantul sa bata, pentru ca, altfel, centralele eoliene nu folosesc la nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *